Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sträng återvänder till K2 efter katastrofen

För fyra år sedan var Fredrik Sträng med när elva personer dog på K2.
Han lovade sig själv att aldrig återvända till det fruktade berget.
Men nu har han ändrat sig.
– Jag åker tillbaka för kärleken till äventyret, berättar Fredrik som samtidigt kommer att delta i ett internationellt forskningsprojekt.

Annons
I bakgrunden skymtar berget K2.

Laxåklättraren Fredrik Sträng kommer aldrig att glömma vad som hände på K2 den där soliga augustidagen för snart fyra år sedan. Fredrik såg sin kamrat störta mot döden när han var på väg att hämta en annan kompis som omkommit. Ytterligare nio personer omkom i vad som kom att kallas ”katastrofen på K2". Orsakerna till dödsolyckorna berodde främst på fallande is. Andra orsaker var syrebrist, nerkylning och fall.

Fredrik, som tyckte att förutsättningarna var dåliga under dagen, valde att återvända till lägret. Det räddade troligtvis hans liv. Men alla i gruppen hade som sagt inte samma insikt - utan fortsatte i jakten på att nå toppen.

– Jag bröt ihop efteråt och tänkte att jag aldrig mer skulle återvända till K2, berättar Sträng för NA.

Och det höll han - fram tills nu. För den 12 juni återvänder Fredrik Sträng till vad som beskrivs som världens tuffaste berg att bestiga.

– Det är lätt att säga efter sådan katastrof att man aldrig ska återvända. Men nu har det gått fyra år och jag har hunnit bearbeta och analysera det som hände och jag känner mig redo. Jag återvänder mycket på grund av kärleken till äventyret.

Fredrik Sträng har

aldrig bestigit K2. Det avbrutna försöket 2008 är det enda. Men oddsen är tuffa. 20 procent av de som försöker bestiga K2 omkommer av olika anledningar, enligt Fredrik.  

– Mount Everst kan beskrivas som grön pist och K2 som svart pist. Det handlar om att vara i topptrim både fysiskt och mentalt. Även om jag är riktigt erfaren så räcker det inte att luta sig mot det. Det handlar om att ha oerhörd respekt inför uppgiften.

Och även be till högre makter, menar Fredrik.

– I Pakistan brukar man säga inshallah som betyder ”om gud vill”. Även om jag gör allt i min makt för att påverka resultatet så handlar det också om guds vilja om jag ska lyckas bestiga K2. Vi kan inte förutspå om en lavin brakar loss. Det handlar om att acceptera sådana förutsättningar.

Men den kanske främsta orsaken till att Fredrik Sträng återvänder handlar om ett internationellt forskningsprojekt. Tillsammans med forskare från Umeå Universitet, Uppsala Universitet, Aalto University, Cranfield University och Åbo Akademi kommer han under fyra års tid studera beslutsfattande i extrema miljöer.

– Syftet med forskningsprojektet är att bidra till förståelsen av beslutsfattande genom att fokusera på vardagliga aktiviteter i extrema miljöer där människor kan komma till fysisk skada – vilket inkluderar akutsjukvård och bergsklättringsexpeditioner. I de här miljöerna måste människor och organisationer omedelbart anpassa sig för att ingen ska komma till skada.

Men Fredrik Sträng har klättrat flitigt sedan katastrofen för snart fyra år sedan. Under tiden har han hunnit med inte mindre än sex stycken 8000-metersexpiditioner. Sträng siktar på att nå toppen på K2 i slutet av juli.

Fakta: Fredrik Sträng

Född i Laxå.

Bor i Gävle.

34 år gammal.

Bergsbestigare, föreläsare och filmare.

Fredrik Sträng lärde sig klättra i Kilsbergen.

Utsedd till Årets manlige äventyrare 2007.

Skriver böcker och gör filmer om bergsbestigning.

Mer läsning

Annons