Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Styra utanatt lägga sig i"

– Mitt jobb är inte att lägga mig i den dagliga verksamheten, det är att peka ut färdriktningen, säger Laxås nya kommunalråd Tommy Homlquist (S)

Annons

När Tommy Holmquist för trettio år sedan flyttade till Laxå kommun trodde han inte att han en dag skulle bli kommunalråd.

– Jag har väl aldrig haft som mål att bli kommunalråd, mitt mål har varit att påverka, säger han.

Samtidigt som Tommy Holmquist flyttade till Laxå vaknade det politiska intresset och han tog kontakt med Socialdemokraterna.

– Vi hade precis fått en borgerlig regering och jag ville visa var jag stod, berättar han.

Engagemanget växte och 1998 valdes han till vice ordförande i socialnämnden och de senaste fyra åren har han suttit som ordförande i nämnden.

Hur känns det att axla ansvaret som kommunalråd?– Lite pirrigt, ibland undrar jag vad jag har gett mig in på men jag tror vi kan få till en förändring.

Den första stora frågan att brottas med är ekonomin och arbetet med budgeten som antogs under onsdagens kommunfullmäktige, tycker Tommy Holmquist.

– Det andra stora målet är att vända befolkningstillväxten som är negativ och få fler att upptäcka Laxå och flytta hit, fortsätter han.

– Vi kan inte konkurrera med Örebros utbud, därför måste vi göra det möjligt att utnyttja Örebros utbud, det måste finnas tåg även på fritiden, säger Tommy Holmquist.

Och förutom mera tåg på kvällar och helger vill han ha varierat boende, både villor, hyresrätter och bostadsrätter så att alla kan flytta till Laxå.

Med vad gör ett kommunalråd?– En vanlig arbetsdag kan vara att förbereda möten, sitta i möten och ännu mera möten.

Mötena kan vara både interna med styrande inom kommunen men också med styrande i andra kommuner för att samarbeta eller lära av varandra.

Tommy Holmquist påpekar speciellt att det är en stor skillnad på kommunalråd och kommunchef.

– Mitt jobb är inte att styra verksamheten utan att ha visionerna.

Fakta

Ålder: 61 år

Familj: Sambo och tre barn varav två har lämnat boet

Bor: I Laxå men är född i Åmål

Yrke: Kommunalråd

Mer läsning

Annons