Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svår konst att beskära träd

Små sår! Det var huvudbudskapet som kursledaren Peter Hylmö återupprepade under minikursen i trädbeskärning i går. Kursdeltagarna fick också praktisk övning i den svåra konsten.

Annons
Tips. Det är viktigt att beskära ett träd rätt om man vill få mycket frukt och ett estetiskt tilltalande träd, förklarar Peter Hylmö.

Studieförbundet Vuxenskolan och Tiveds utvecklings AB, Tuva, stod för kursen där Peter Hylmö, certifierad för beskärning av fruktträd, delade med sig av sina tips och råd om hur man bäst beskär ett fruktträd.

– Det är bra att kunna det här för att träden ska må bra efter att man klippt. Annars får man ingen frukt, eller vacker blomning, säger Peter Hylmö.

Fel skära på vintern

Det han lär ut strider mot tidigare vedertagna sanningar om när man ska beskära träd. Vissa tror att det är på vintern, men det är helt fel, enligt Peter Hylmö.

– Varje gång man klipper ett träd orsakar det en skada där mikroorganismer kan komma in. Trädet måste försvara sig. På vintern sover försvaret, och det vaknar inte förrän tjälen gått ur marken.

Rätt teknik

Under lövsprickningen har trädet fullt upp med att bilda nya löv, och har då inte energi att läka skadan. Bästa perioden är alltså på sommaren, alternativt under våren, innan löven kommer.

Grundläggande är att klippa med rätt teknik, så att såret i trädet blir så litet som möjligt. När man tar bort en gren är det viktigt att spara grenkragen, den lilla kanten närmast stammen, så att träden kan använda den för att valla över skadan.

Varning fötr svältdöden

Ett vanligt fel som många gör är att stympa trädet, alltså ta bort för mycket.

– Trädet behöver en viss mängd blad i proportion till barken, och ett träd där man tar bort för mycket blad kommer att dö svältdöden förr eller senare, säger Peter Hylmö.

Vill vårda gamla träd

Anita Schill var en av kursdeltagarna. Hon betraktar sig om nybörjare på området, och tyckte det var intressant att höra vad kursledaren och de övriga hade att dela med sig av.

– Jag vill försöka vårda de gamla träd som jag har hemma. Det kanske är för sent att få dem riktigt bra, men jag vill göra det så bra som möjligt med dem. På sikt tänker jag också köpa nya träd, säger hon.

Kursledare. Peter Hylmö lär ut att man ska tänka på att få så små sår som möjligt i trädet när man beskär det, så att det klarar av att läka. Nils-Olov Tivemyr deltar i kursen.
Ser och lär. Susanne Urberg har sparat några träd i sin trädgård som Peter Hylmö kan visa de övriga kursdeltagarna hur man beskär.

Mer läsning

Annons