Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svea Karlsson dansade in

Premiär för Finnerödja hembygdsförenings lustspel ”Här dansar Svea Karlsson” var det i går på hembygdsdagen. Publiken slöt upp och skrattade gott trots stänk från ovan.

Annons

Teatergruppen i hembygdsföreningen har tränat hårt de senaste veckorna för att kunna leverera komedin, där den bestämda och livliga pigan Svea Karlsson står i centrum. Hon jobbar på Egon Blomkvists gård, och där finns också dottern Inga och drängen Petter. Den dagen spelet utspelar sig, vilket är på 50-talet, ska en lantbrukselev, Arne Bergström, komma till gården, och allt är lite upp och ner inför detta fina besök.

Ingas moster, Agda Rosenkvist, får nys om att en ung man ska bo på gården, och hon som är strikt religiös och vaktar på medmänniskornas moral, tar som sin uppgift att förhindra att något otillbörligt sker mellan Arne och den unga Inga. Hon flyttar helt sonika in på gården som föreståndarinna, något som ingen av de andra är särskilt förtjust i. Särskilt inte Svea Karlsson, som varit van att styra och ställa själv.

Pjäsen består i den komplott, som gårdsfolket, i maskopi med fiskhandlare Agaton Falk, konspirerar ihop för att få iväg Agda.

Den som missade ”Här dansar Svea Karlsson” får chans att se den på marknadsdagen den 7 september, då den spelas två gånger.

Läs mer i måndagens Nerikes Allehanda.

Mer läsning

Annons