Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Torbjörn Ljungqvist: "Han kommer att finnas levande under lång tid med det han lämnat till eftervärlden"

Artikel 66 av 86
Minnesord i NA
Visa alla artiklar

Torbjörn Ljungqvist, Laxå, har efter en tids sjukdom lämnat detta jordeliv med stor saknad för anhöriga och många vänner. Torbjörn blev 82 år, och har nästan hela livet verkat och bott i Röfors. Han var en verkligt stor kulturpersonlighet med många strängar på sin lyra.

Annons
Torbjörn Ljungqvists intresse för tåg och järnvägar var enormt. Foto: Privat

Folkets hus och Torbjörn:

Jag lärde känna Torbjörn i början på 80-talet när han var ordförande för Folkets hus i Röfors, och jag arbetade som regionanställd i Hallsberg.

Han imponerade med sitt engagemang för att utveckla huset i Röfors, och särskilt för att biografverksamheten skulle finnas kvar på den lilla orten. Hela tiden kom man på nya idéer med publikarbete, marknadsföring, filmval och kvalitetsförbättringar för att biobesökarna skulle få bästa möjliga behållning av biobesöken.

Det man gjorde för bion i Röfors uppmärksammades inom hela Folkets hus-rörelsen i landet och resulterade i flera utmärkelser.

Torbjörn blev så småningom invald i distriktsstyrelsen och även i riksorganisationens styrelse. Ordförande för Mellansveriges Folkets hus-distrikt blev han på 90-talet. Vi arbetade då tillsammans för att skapa förutsättningar och utveckla idéer, så att distriktets föreningar på bästa sätt skulle vidareutvecklas. Han var drivande och alltid tillgänglig när så fordrades.

Hembygden och Torbjörn:

Författare och hembygdsforskning har ägnats en stor del av hans liv. I boken "Skog, järn och människor" har han dokumenterat livet i Röfors från tidigt 1600-tal till nutid med brukshistoria och industrins utveckling –liksom hela samhällsutvecklingen inom föreningsliv, affärsliv och människornas tillvaro på orten. Ett fantastiskt arbete med forskning och inhämtande av faktamaterial från arkiv och tidningsartiklar, som måste ha tagit en avsevärd tid. Boken utkom 2007.

Järnvägar och Torbjörn:

Det gick som på räls för Torbjörn. Hans intresse för tåg och järnvägar var utöver det vanliga.

Han åkte tåg så ofta han kunde. Tänk att ensam ge sig ut att åka Transsibiriska järnvägen under en dryg vecka ända till Kina. Ett verkligt äventyr med språk, kulturkrockar och oväntade upplevelser. Om detta har han berättat i föreläsningar till olika föreningar och organisationer i främst Laxå.

Torbjörn var också en aktiv medlem i Nora Bergslags museijärnväg. Där kunde man möta Torbjörn snyggt munderad både som stationskarl som konduktör vid Nora och Pershyttans stationer.

Foto: Privat

Men pricken över i:et är ändock utgivningen av boken "Röforsbanan – en viktig länk under ett sekel". Den utgav Torbjörn 1996. Här beskriver han detaljerat järnvägens tillkomst, dess tillgång för industrin i Röfors och så småningom nedläggningen. Han har själv dokumenterat mycket med egna bilder och ritningar över lok, vagnar och bansträckningar. Ett enastående arbete.

En järnvägsentusiast som Torbjörn har naturligtvis en modelljärnväg. Hemma i villan i Röfors kunde man skåda en fantastisk anläggning i ett helt källarrum, med mängder av tåg och vagnar som kunde köras och styras från en centralanläggning med omläggning av växlar och körsignaler. Ständigt byggde han till anläggningen, och lika spännande var det varje gång när man gästade Torbjörn och fick ta del av detta. Hans stolthet var då berättigad.

När han nu under 2017 började märka av sin sjukdom, och insåg att det var dags att flytta till ett annat boende, skänkte han hela miniatyrjärnvägsanläggningen till Laxå järnvägsklubb där den nu finns att beskåda för alla. Heder åt Torbjörn för denna gärning.

Torbjörn kommer att finnas levande under lång tid med det han lämnat till eftervärlden.

Vännen och kamraten Stig Olofsson, Vretstorp

Vill du skriva ett minnesord?

NA publicerar kostnadsfritt minnesord efter nyligen avlidna personer. Vi avvaktar dödsannonsen och publicerar sedan minnesordet.

Några saker att tänka på:

► En bra maxlängd är cirka 2 500 tecken, då minnesordet annars blir för texttungt. 2 500 tecken motsvarar ungefär en A4-sida text.

► Undvik att skriva i du-form, eftersom texten ju riktar sig till NA:s läsare.

► Av upphovsrättsliga skäl kan vi inte publicera utdrag ur dikter och sånger.

► Vi publicerar gärna en bild av den avlidne.

► Glöm inte dina kontaktuppgifter, om vi behöver fråga dig om något.

Om du vill mejla: [email protected]

Om du vill skicka brev: NA, Familjeredaktionen, Klostergatan 23, 701 92 Örebro.

Om du har frågor: Mejla till [email protected] eller ring 019-15 50 90.

Redaktionen kan komma att redigera insänt material.

Alla artiklar i
Minnesord i NA
Annons