Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio heltidstjänster bort

Tio heltidstjänster inom barnskötare och elevassistenter kommer att försvinna. I början av maj får de som blir uppsagda veta detta.

Annons

Det finns för många barnskötare och elevassistenter anställda i Laxå kommun. Totalt kommer tio heltidstjänster försvinna enligt principen sist in först ut i Lagen om anställningsskydd. Men eftersom vissa av de varslade inte arbetar heltid kan uppsägningarna drabba fler än tio personer, berättar personalchef Lone Atterstig.

Sägs upp den 1 juli

De som blir uppsagda får veta detta i början av maj, den 1 juli sker uppsägningen.

– När man sedan slutar beror på vilken uppsägningstid man har. Det kan vara allt från en månad till ett år, säger Lone Atterstig.

Barn- och utbildningsnämnden, BUN, beslutade redan för ett år sedan att personalresurspoolen skulle läggas ned, men politikerna varslade aldrig.

– BUN gjorde inte sitt jobb. Dessa varsel skulle egentligen ha kommit för ett år sedan, säger BUN-ordförande Klas-Göran Vilgren (V).

Huvudanledningen till varslen är att det finns för mycket folk anställda i förhållande till organisationen, berättar Vilgren. Men uppsägningarna kommer även att spara kommunen en hel del pengar. De tio heltidstjänsterna som försvinner ger en kostnadsminskning av cirka 3,2 miljoner kronor.

Hur kommer uppsägningarna att påverka skolorganisationen?

– Vi kommer inte att ha kvar någon intern vikarieresurspool. I stället får man ta in externa vikarier, i dag gör vi både och. Det kommer även att bli en omorganisation, säger verksamhetschef Margaretha Zetterlund.

Hon berättar att många barnskötare arbetar som assistenter till barn med särskilda behov. Men att BUN har bestämt att dessa barn ska få hjälp av resurspedagoger med pedagogisk utbildning. Det innebär att de barnskötare som inte blir uppsagda kommer att omplaceras inom förskolan, fritidshemmen eller som elevassistenter.

Det går rykten om att barnskötarna ska sägas upp för att kommunen i stället vill anställa förskollärare. Kommentar?

– Nej, det har man fått om bakfoten. Vi kommer att ersätta avgående förskollärare, som går i pension eller slutar av annan orsak, med nya förskollärare, säger Margaretha Zetterlund.

– Vi kommer inte att säga upp barnskötare för att nyrekrytera förskollärare, förklarar Klas-Göran Vilgren.

Kommer de barnskötare som blir kvar inom kommunen att kompetenshöjas?

– Vi har inga kompetenshöjningar planerade. Det finns inte kvar den påbyggnadsutbildning som fanns förut för barnskötare, säger Margaretha Zetterlund.

Mer läsning

Annons