Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Tiveden - en närvarande historia”

Linnea Urberg 18 år gillar sitt Tiveden, och älskar friheten hemma i Tivedstorp. Där finns en historia som Linnea lyssnat till, och som hon vill ge ut i en bok.

Annons
Lyssnar. Stina Hermansson, numera boende på Ramundergården, berättar för Linnea om sitt liv och leverne i Tivedsbygden.

Utmed de små vägarna i hembygden bor, eller har bott, människor med skilda livsöden. Liv och leverne har tett sig olika, men oavsett vad det handlat om så formar de en lokal historia, värd att bevara.

Linnea har fascinerats av det hon tidigare hört berättas, och när det på skolschemat var dags för ett projektarbete var ämnet givet:

– Jag valde att göra en dokumentation som ska ligga som grund till en bok om Tiveden, utifrån de som bor, eller bott, här. Det finns så mycket att berätta, påpekar hon.

Tips på intressanta personer att intervjua har det inte varit någon brist på. En del av förslagen har hon inhämtat från tivedskännaren Helge Jacobsson, som också följt med Linnea på en del av besöken ute i bygden och på äldreboenden.

Att få möta de äldre tivedsborna och lyssna till deras berättelser har sjunkit djupt in i hennes hjärta:

– Jag har mött så många härliga och goa människor. Jag har ett stort intresse att få lära mig mycket om bygden där jag växt upp, förklarar hon.

Hon är född i Tiveden, men medger att det ibland var ensamt där, utan kompisar på nära håll. Linnea har också testat att bo i både Laxå och Örebro.

– Men sen flyttade jag hem igen, det är en annan frihet här.

Hon gillar att både skriva och fotografera, och det har förstås varit till stor hjälp i den dokumentation hon nu gjort i hembygden. 13 personer har utsatts för hennes frågor, och med kameran har hon fångat dem i sina nuvarande miljöer.

– Det här har gett mig en stor kunskap om hur allt var förr. Inte minst berättelserna om hur det var i Sverige under krigstiden, säger hon.

Tiveds hembygdsförening har visat intresse för Linneas arbete och vill ha in berättelserna i sitt arkiv. Från olika håll finns önskemål om att hon ska ge ut dokumentationen i bok- eller skriftform.

– Det skulle vara jätteroligt att få texterna och bilderna tryckta för utgivning. Då kan mitt arbete även bli till glädje för många andra. En kompis kom på att boken ska heta, ”Tiveden-en närvarande historia”. Tänk vad kul om det kunde bli så, önskar Linnea Urberg.

Blir till bok. Hemma i Tivedstorp sammanställer Linnea Urberg berättelserna från spännande möten med tivedsfolk.

Mer läsning

Annons