Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiveds energi har åtalsanmälts

TIVEDEN. Länsstyrelsen har åtalsanmält Tiveds energi AB för miljöbrott till Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Anledningen är att företaget har överträtt villkoren för minivattenföring från Grytsjön till Grytsjöbäcken.

Annons
Dåligt flöde. Vid Länsstyrelsens tillsynsbesök den 6 september vid Grytsjön flödade det inget vatten till Grytsjöbäcken. BILD: länsstyrelsen

Länsstyrelsen tog i början av september emot klagomål från boende i närheten av Grytsjön om att det inte var något vattenflöde i Grytsjöbäcken vid Grytsjöns utlopp.

Länsstyrelsen gjorde ett tillsynsbesök och fick se att det inte var något vattenflöde i området och meddelade Tiveds energi AB detta. Länsstyrelsen begärde omedelbart att vattenflödet skulle öka till minst 20 liter per sekund. Dagen efter berättade Tiveds energi AB att det på grund av att dammöppningen hade satts igen av något, inte var något vattenflöde. Bolaget meddelade också att det hade vidtagit åtgärder och att vattenflödet var säkerställt.

Länsstyrelsen gjorde då ett nytt tillsynsbesök och noterade att dammluckan hade öppnats mer.

Eftersom Tiveds energi överträdde villkoren för vattendomen så har länsstyrelsen nu valt att åtalsanmäla bolaget till Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Tiveds energi AB misstänks nu för brott mot miljöbalken.

– Det har inte förekommit något sådant. Det finns inget stöd för anmälan. Jag kommer att ta del av vad de har tagit upp i sin anmälan. Grytsjön har varit uppe tidigare och det kan bero på andra underliggande saker, säger James Mahabir, vd för Tiveds Energi AB som reglerar vattenflödet i Grytsjön.

Vad för underliggande saker?

– Dammen är raserad och då torrläggs dammen mellan Grytsjön och Västra Laxåsjön vid torr väderlek och låga flöden. Det handlar om en underhållsfråga för länsstyrelsen som de inte vill ta itu med trots att vi har kommit med förslag, säger James Mahabir.

Känner inte till

Peder Eriksson, enhetschef för Vattenenheten på länsstyrelsen, säger att han inte känner till att det finns någon raserad damm.

– Jag vet att det finns någon utvidgning av vattendraget. Men det som är viktigt för Tiveds energi AB:s del är att hålla regleringen av vattenflödet från Grytsjön. Den bestäms av vattendomen. Vi ser inget alternativ i dag att ändra vattendomen. Det är viktigt att det rinner vatten från Grytsjön, säger Peder Eriksson.

Tove Svensson

019-15 54 21

[email protected]

Mer läsning

Annons