Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafiken igång efteromfattande tågstopp

(UPPDATERAD 17.00) Tågtrafiken är nu åter i full drift sen 16-tiden. Det meddelar Trafikverket som har tampats med stora tågproblem under långfredagen.

Annons

Precis som för tre veckor sedan drabbades tågtrafiken via Laxå av problem på grund av en trasig kontaktledning. Stora förseningar följde. Ett X2000-tåg på väg från Göteborg till Stockholm fick evakueras. Trafiken fick så småningom ta sig fram via ett enkelspår i Laxå. Trafiken mot Värmland stoppades helt.

Hur har det här drabbat passagerarna?- En grov uppskattning är att mellan 10 och 12 persontåg har tvingats ta sig fram via enkelspår och därför blivit mer eller mindre försenade. Jag vet inte hur många resenärer som har påverkats, men i och med att det är helg är det ganska lugnt. I torsdags var den stora resdagen, säger pressinformatör Lennart Hellsing på Trafikverket.

Felet uppstod vid 8.30-tiden på långfredagsmorgonen. Strömmen bröts i en kontaktledning om okänd anledning. Ett tåg blev stående på spåret och fick till sist evakueras. Passagerarna kördes med buss till Hallsberg.

Tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg omdirigerades först omvägen via Hallsberg-Nässjö-Falköping. Även passagerare på sträckorna Stockholm-Oslo, Arvika-Stockholm, Herrljunga-Stockholm drabbades. Det gjorde även resande på sträckan Stockholm-Göteborg och omvänt, Halmstad, Göteborg-Stockholm och Luleå-Göteborg.

Det är mindre än tre veckor sedan som ett liknande fel stoppade och störde tågtrafiken förbi Laxå. Då tog det ett dygn innan trafiken flöt normalt.

Hur kan samma typ av fel uppstå på samma plats inom så kort tid?- Vi loggar och utreder alla händelser. Generellt sett finns det olika anledningar till att kontaktledningar går sönder. Dels kan det vara ett träd eller liknande som faller över ledningarna. Dels kan det vara ett gammalt tåg som har fel på sin strömavtagare, den som leder ner strömmen till tåget. Då kan ledningen ta skada. Men exakt vad det är för fel den här gången kan jag inte svara på just nu, säger Lennart Hellsing.

Mer läsning

Annons