Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre långa mil med arbete

Den här vintern är skidspåren i Byggemarken finare än någonsin. Det kan alla längdskidåkare tacka eldsjälarna Lars-Erik Nurme och Lars-Erik Odhe för.Deras passion är nämligen att sköta om de totalt tre mil långa skidspåren.

Annons

Ända sedan den 25 november har det funnits snö i Byggemarken i Laxå. Men nu är längdskidsäsongen inne på sista versen och slutpunkten blir Vasaloppet om två veckor. Efter det minskar antalet besökare på anläggningen.

– Då kommer vi också att trappa ner och börja packa ihop för den här vintern. Fast för mig hade det gärna fått pågå ännu längre, säger Lars-Erik Nurme.

Arbetar ideellt

I sju år har han arbetat ideellt med att vara Laxås store spårdragare för skidspåren i Byggemarken. Kunskapen och erfarenhet är stor, vilket har gjort att spåren alltid har hållit hög klass.

Fast den här vintern har det varit bättre än någonsin menar Nurme. Anledningen till det stavas hans hjälpreda Lars-Erik Odhe, som har ansvaret för att packa spåren på dagtid medan Nurme drar igenom dem på kvällarna.

– Vi kompletterar varandra väldigt bra. Med tanke på att jag är arbetslös så har jag tid att köra oftare än Nurme. På så sätt har spåren blivit ännu bättre den här vintern, berättar Odhe.

Annan hemlighet

En annan hemlighet bakom spårens kvalitet är att Odhe och Nurme åker mycket själva vilket gör att de hela tiden har stenkoll på området. Sedan fyller självklart spårslädarna, som Nurme har byggt på egen hand, en viktig funktion.

– Det blir bättre spår med hemmabyggda slädar. Det är inte alla anläggningar som tar sig tid med det, men jag ser det som nödvändigt, menar Nurme.

Byggemarken har gäster från alla väderstreck och många tränar inför stundande Vasalopp.

Välbesökta helger

Kvällar och helger är alltid välbesökta, och lägger man ihop samtliga sex spår blir det en sträcka på drygt tre mil att sköta om.

– Det blir så klart mycket körande för oss. Totalt har det blivit mellan 60 till 70 mil den här vintern, säger Nurme, som tycker att hans sysselsättning är det bästa som finns.

– Snö är ren vetenskap och för mig är det en passion. En fin och solig dag finns det inget bättre än att vara här.

Mer läsning

Annons