Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre sjuor kan bli två klasser

De tre klasserna i årskurs sju kan bli två klasser i höst. Centralskolans pedagoger fruktar att elevernas resultat kommer att försämras och lärare kommer att säga upp sig.

Annons

Rektorn vid Centralskolan i Laxå har fått i uppdrag av skolchefen att utreda om de tre klasserna i årskurs sju ska bli två klasser till hösten.

Skrivelse från personalen

I och med denna utredning har Lärarförbundet i Laxå och personalen på Centralskolan reagerat och skickat en skrivelse till kommunen.

I skrivelsen vill Lärarförbundet och pedagogerna belysa vilka konsekvenserna blir om sjuorna slås samman till två klasser. Bland annat skriver de att det kommer bli svårare för eleverna att klara skolans ämnen eftersom arbetsmiljön blir stökigare med fler elever i klassen. I kombination med att läraren inte har lika mycket tid till varje elev. Detta kommer slå extra hårt mot elever som redan har det svårt i skolan, skriver pedagogerna.

Varför sämre förutsättningar?I skrivelsen ifrågasätter Lärarförbundet och Centralskolans personal varför Laxås elever ska få sämre förutsättningar än andra elever i Sverige.

En sammanslagning av klasserna kommer även att försämra lärarnas arbetsmiljö. Redan i dag mår många inom skolan dåligt och flera pedagoger i Laxå letar redan nya jobb, står det i skrivelsen.

Vid en sammanslagning av sjuorna kommer pedagogernas arbetssituation att förvärras och många lärare kommer att säga upp sig, skriver Lärarförbundet och Centralskolans personal.

Laxå kommun kommer inte att göra några stora besparingar på en sammanslagning. Ämneslärarna kommer bara att arbeta fem till tio procent mindre och har dessutom ett års uppsägningstid, poängterar pedagogerna.

Om dagens tre klasser i årskurs sju blir två till hösten kommer pedagogerna att anmäla detta till Skolinspektionen och till Arbetsmiljöverket.

Kommer det att bli två klasser i årskurs sju på Centralskolan till hösten?

– Rektorn tittar på organisationen på Centralskolan utifrån den demografiska förändringen. Vi minskar antalet elever varje år och för närvarande kommer det att vara 55 stycken blivande sjuor, säger Margaretha Zetterlund verksamhetschef inom barn- och utbildningsenheten.

Hur många elever bör det vara i varje klass?– Inte över 30 elever. Ur ett ekonomiskt perspektiv bör det inte vara under 20 stycken, 25 är en lagom gräns.

Huruvida det blir två klasser i årskurs ju i höst eller inte är upp till Centralskolans rektor, berättar Margaretha Zetterlund.

Eleonore Eriksson

019-15 54 56

[email protected]

Mer läsning

Annons