Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje vargvalp från Tiveden skjuten 

Nu har en tredje fjolårsvalp från Tiveden konstaterats skjuten på kort tid. Det betyder att bara en eller max två valpar återstår från den genetiskt viktiga kullen.

Annons

Den första rapporten om att en Tivedsvalp blivit skjuten i samband med skyddsjakt kom i maj, och för ett par veckor sedan rapporterades ännu en varg från kullen skjuten. Båda hade då förflyttat sig från Tiveden och befann sig i Norge. Nu har DNA-prover visat att ytterligare en av de vargar som sköts i maj, denna gång i Jämtland, kom från Tiveden.

Under maj och juni har totalt fem vargar skjutits i Skandinavien, enligt Svenska rovdjursföreningen. Av dessa var alltså tre fjolårsvalpar från Tiveden. Otur, menar Helene Lindahl på Naturvårdsverket men tillägger att det inte finns några heliga vargar.

Det var förra vintern som ett finsk-ryskt vargpar placerades i Tiveden, och under våren fick de en kull på fem valpar. Kullen sågs som en framgång, både av Natursvårdsverket och länsstyrelsen i Örebro. I vintras kunde fyra av de fem valparna spåras, den femte vet man dock inte var den är eller om den lever.

– Det här innebär

ett avbräck i planerna att förstärka den svenska vargstammen genetiskt, det är synd, säger Caroline Lundmark, länsstyrelsen.

Om den svenska vargstammen lyckas få större genetisk variation kan vargjakt bli möjligt igen, i nuläget är dock inte vargjakt tillåtet i Sverige enligt EU, på grund av en allt för utbredd inavel.

Länsstyrelsen hoppas nu att vargparet i Tiveden ska ha fått en ny kull under våren, men än finns inga uppgifter som stödjer det.

Mer läsning

Annons