Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två gräsbränder i Laxå

(UPPDATERAD 08.42) Räddningstjänsten arbetade under torsdagen med att släcka en brand mellan Långsmon och Rom utanför Laxå och ytterligare en brand vid skjutbanan i Laxå.

Annons

Strax innan klockan 15 slog brandflyget larm om en gräsbrand utanför Laxå. Det tog en stund innan brandkåren kunde lokalisera branden.

– Det är väldigt kuperat. Det brinner uppe på en höjd så de får jobba sig uppåt, säger Kjell Haglund, inre befäl vid räddningstjänsten.

Vid 17-tiden berättar Haglund att branden, som ursprungligen var i storlek som en fotbollsplan, spridit sig och att brandkåren från Finnerödja fått ansluta då det behövdes mer vatten för att få elden under kontroll. Vid 23.20-tiden hade brandkåren släckt branden. Enligt räddningstjänstens inre befäl är det besvärlig terräng på platsen och att de får köra med terrängfordon.

På fredagsmorgonen åkte brandkåren ut till området med en tankbil till markägaren.

– Svea skog har tagit över men de behöver hjälp med mer vatten, säger Larseric Fallén, inre befäl vid räddningstjänsten. 

Det brann också vid skjutbanan i Laxå. Larmet kom in till räddningstjänsten vid 17-tiden.

- Det var ett vedupplag, timmer, som fattat eld och det är på väg att sprida sig mot skogen, säger Kjell Haglund och berättar att det brann ganska rejält när brandkåren kom till platsen.

Brandkåren från Hasselfors och Vretstorp arbetade med släckningen tillsammans med Byrsta deltid och - totalt var fyra styrkor på platsen. 

Klockan 22:23 pågick släckningsarbetet fortfarande. Då hade Byrsta deltid och Fjugesta brandkår lämnat platsen medan Vretstorps och Hasselfors arbetar vidare.

- Båda bränderna är under kontroll men det är inte släckt än, säger Kjell Haglund. Det är lite svårare för dem nu i mörkret men samtidigt blir det svalare, konstaterar han.

Mer läsning

Annons