Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvätteriet blir verklighet om kommunen får bidrag

Om kommunen får bidrag från Finsam startas tvätteriet. Ritningar och kostnadskalkyler är redan klara.

Annons

I mars berättade NA om att Laxå kommun kan komma att starta en kommunägd tvättstuga.

Nu finns färdiga ritningar och vad det kommer att kosta att göra om tvättstugan i hus 36 i Björkhagen till ett tvätteri.

Tanken är att Laxå kommun ska gå i samma fotspår som Kumla, Askersund och Hallsberg och starta en kommunal tvättinrättning där personer som står långt från arbetsmarknaden, personer som inte passar in i den nuvarande dagliga verksamheten och personer inom psykiatrin ska få arbete. På tvättinrättningen ska delar eller hela den sociala verksamhetens smutstvätt tvättas.

Kostnader och jobb

Förhoppningen är att den kommunalt ägda tvättinrättningen både ska minska kommunens tvättkostnader och skapa nya arbetstillfällen i Laxå.

Kommunen beräknar att det kommer att kosta cirka 1,3 miljoner kronor att färdigställa tvättlokalen med nya maskiner och bättre ventilation. Detta finansieras av Laxåhem och betalas sedan av kommunen i form av hyra – 170 000 kronor per år under tio år.

Vagnar och säckar

Dessutom måste tvättvagnar, apparater för att märka tvätten och tvättsäckar köpas. En handledare ska anställas och personalen ska utbildas. Totalt beräknar kommunen att det kommer att kosta Laxå kommun 644 000 kronor att driva tvätteriet det första året.

För att detta ska vara möjligt har kommunen sökt 454 000 kronor i bidrag från Finsam – ett samarbete mellan kommunerna, arbetsförmedlingen, försäkringskassan och landstinget.

Om kommunen får detta bidrag ska tvättinrättningen startas. Då återstår 190 000 kronor för kommunen att betala det första året.

Mer läsning

Annons