Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulligt, gulligt och krulligt

På gården Hållet söder om Laxå tystnar inte lammen. Inte heller offras de till påskborden. I stället visar makarna Kjell och Lotta Schlyter upp en kull med fin ull.

Annons
Buffar och trängs. Josefine och gårdens svärdotter Maria Fröjd försöker fylla foderbordet med ensilage. Det är inte lätt när alla tackorna vill fram för att äta.

Mars och april är lamningstid för de 31 tackorna som går i en torr och ombonad lösdrift på gården. Bräkande hoppar och skuttar runt 60 lamm runt och letar upp sin mamma för att få dia.

Har inte fattat galoppen

Instinkten att dia finns hos de flesta av dem, men några har så att säga inte fattat galoppen riktigt. De måste få lite mänsklig hjälp och värme i starten.

– Jag hjälper till att mjölka ur mammorna och sen får jag ge dem ur nappflaska så diandet kommer i gång, förklarar Josefine, dotter på gården.

Ingen lätt uppgift. Nappflaskans spännande innehåll väcker intresse hos fler lamm som kommer fram och buffar på Josefine för att få smaka. Allt medan tackorna samlas runt foderbordet för att tugga i sig god ensilage.

Mjuk ull

Rasen som Schlyters föder upp är en svensk lantras som går under namnet, ”fin ull”.

– Den är speciellt framavlad för att inte ha en hård ull. På de här är ullen riktigt mjuk och fin, berättar Kjell.

Därför används skinnet och ullen bland annat som ett läkande inslag eftersom den andas bättre än textilier.

– I sjukhussängar där man blir liggande länge är den bra för att minska risken för liggsår.

Ullen som sådan har fått ett uppsving under senare tid. Den är mjuk och go och känns inte stickig. Därför används den ofta i sportunderkläder. Lite tråkigt då att rasen är hotad:

– Man korsar den med en köttras för att höja produktionen, förklarar Kjell.

Men på gården Hållet har de rasrena fåren helt andra uppgifter.

Till spinneri

– Vi har skaffat dem för att hålla markerna öppna, och för att vi har ett intresse för djur.

En bonus är dock att fåren ska klippas två gånger om året, och den efterfrågade ullen kommer förstås till nytta:

– Det som blir i år ska vi sälja till ett spinneri som levererar garn till hemslöjden och konstnärer, berättar Kjell.

– Det är så mysigt när man går in till dem och sätter sig ner. Då kommer de och gosar, så det känns bara trevligt. Livet på landet är så, menar Lotta.

Hamnar på bordet

Nu väntar en härlig tid för de små lammen som snart ska släppas ut i de grönskande hagarna.

De kan tro på ett liv efter påsk, men den naturliga gången är förstås att de längre fram även kommer att bli mat på middagsbordet.

Hjälp att dia. Josefine flaskmatar ett lamm för att få i gång instinkten att dia. Men det är fler som vill åt godsakerna.
Stolt pappa. Det är baggen Olle af Haffina som är far till alla barnen.

Mer läsning

Annons