Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underskott för skolan, medan sociala håller budget

Medan social- och omsorgsnämndens verksamheter håller budget för i år, har barn- och utbildningsnämnden ett prognosticerat underskott på 1, 9 miljoner kronor.– Vi ser inte någon möjlighet att spara mer just nu, säger Therese Magnusson, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Annons

På de första nämndsammanträdena efter sommaren följdes båda verksamheternas budgetar upp. Social- och omsorgsnämnden håller sig inom den planerade ramen.

– Vi har lyckats hålla budgeten fram till och med den sista juli, men det finns orosmoln, säger Majlill Persson, socialchef.

Kostnaderna ökar inom äldreomsorgen, och skälet till det är bland annat fler äldre som behöver kommunala vårdinsatser än tidigare. Dessutom finns några kostnadskrävande institutionsplaceringar som kommunen betalar för.

Social- och omsorgsnämndens verksamheter har ett kostnadsreduceringsprogram för 2014 som innebär att kostnaderna ska sänkas med 5,2 miljoner kronor under året, säger Majlill Persson. Hittills i år har kostnaderna kunnat sänkas med 3,2 miljoner kronor.

– För åtgärden beviljades SON ett omställningsbidrag på 1,5 miljoner kronor, och det innebär att det är en halv miljon kronor kvar av programmet, säger Majlill Persson.

Kostnaderna för försörjningsstöd ligger just nu bättre än budgeterat, och kotnaderna för bostadsanpassningar för funktionshindrade följer budget.

Barn- och utbildningsnämndens budgetuppföljning visar ett underskott på 1,9 miljoner kronor.

– Det är bekymmersamt, men som det ser ut nu ser vi ingen möjlighet att spara mer just nu. Vi kan inte stänga några enheter eller ta bort någon mer personal, säger Therese Magnusson, (S), ordförande.

Innan valet är det också svårt att säga vilka resurser skolan kommer få i slutet av året.

– Socialdemokraterna har lagt en budget på 80 miljoner kronor för skolan, säger hon.

Migrationsverket har ännu inte betalat ut den ersättning som kommunen får i samband med att den tar emot asylsökande barn och ungdomar som går i kommunal skola. Det påverkar budgetutfallet negativt.

– Ersättningen brukar släpa efter, men den kommer alltid och då rätar det upp sig igen, säger Therese Magnusson.

För SON:s verksamheter har budgeten legat lägre än de intäkter som Migrationsverket hittills betalat ut i år.

KATARINA HANSLEP

Mer läsning

Annons