Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppgiven stämning efter beslut om elevflytt

Det är en uppgiven stämning i Finnerödja och Hasselfors i dag på grund av beslutet i kommunfullmäktige om en flytt av mellanstadieeleverna. Planer finns nu på att starta en friskola i Finnerödja.

Annons
Friskola? S och FP har klubbat igenom att mellanstadieeleverna i Finnerödja och Hasselfors ska flytta till Laxåtätort. Nu funderar Föräldragruppen i Finnerödja på att starta en friskola i Finnerödja.

Föräldragruppen i Finnerödja tycker att beslutet om att flytta mellanstadieeleverna till Centralskolan känns snöpligt. De väljer nu att gå vidare med att undersöka alternativet att starta en friskola i Finnerödja.

– Vi är i startgroparna, säger Malin Johansson och påpekar att det kommer att vara ett möte inom kort med intresserade för att diskutera en eventuell friskola.

Byalagen i Finnerödja  och Hasselfors känner sig överkörda av politikerna efter beslutet om flytten.

– Vi får kämpa vidare. Vi är rädda att de flyttar även de lägre klasserna. Flytten av mellanstadiet är ett jättehårt slag för Finnerödja, säger Ann-Sofi Gustavsson, ordförande i Finnerödjas byalag.

Även byalaget i Hasselfors känner sig besvikna över beslutet.

– Beslutet är bedrövligt. Det jag reagerar på är att en utslagsröst kan avgöra frågan, när det var 1 433 personer som röstade emot en flytt, i folkomröstningen. Vi vill ha förskolan och våra skollokaler kvar. Vi kommer nu att avvakta för att se vad som händer, säger Ivan Persson, ordförande i Hasselfors Byalag.

Det var S och FP som röstade igenom en flytt av mellanstadieeleverna. V valde att inte rösta alls.

– Vi är tvungna att göra flytten för att få en god utbildning och samla resurserna. Ekonomin är också en stark orsak. Personalkostnaderna blir 2,2 miljoner kronor lägre när vi flyttar in mellanstadieeleverna, säger Tommy Holmquist (S), kommunstyrelsens ordförande.

FP valde att rösta som S.

– Vi tittade på ekonomin. Vi sparar totalt 2,5 miljoner. Därför röstade vi med S. Vi röstade även för barnens bästa pedagogiskt sett, säger Gunnar Tingö.

De andra oppositionspartierna i ”Ett bättre Laxå” röstade nej och reserverade sig.

– Det var ett dåligt beslut. Vi är besvikna på V och FP. Vi ska samlas och diskutera igenom situationen, säger Bo Rudolfsson (KD).

Mer läsning

Annons