Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppskjutet beslut om skolfrågan

Det blev inget beslut om en ny skolorganisation för Laxå i går kväll. Det gav de drygt 100-talet åhörarna från Hasselfors och Finnerödja ännu lite tid till påverkan.

Annons
Många kom. Intresset och engagemanget för skolfrågan var stort, och Casselgården fylldes av åhörare som ville följa beslutsdebatten.

En stor skara demonstrerande föräldrar, skolbarn, anhöriga och andra ortsbor ville göra sin stämma hörd, och ge uttryck för att man inte går med på några skolneddragningar. Från torget i Laxå tågade de med plakat och facklor till fullmäktigemötet i Casselgården. Deras rop, ”Vi vill ha våra skolor kvar”, ekade mellan husen i kommunens centralort.

De flesta av dem bänkade sig i lokalen för att lyssna på debatten, och det gick inte att ta miste på vilket läger de tillhörde. Efter varje plädering, inlägg och replik från oppositionspartierna så applåderades det både länge och väl.

Som vargdebatten

Sällan har väl så många lyssnat på ett fullmäktigemöte som i går kväll. Fullmäktiges ordförande Roland Karlsson (S) erinrade sig att det senast kunde ha varit i samband med vargdebatten.

Till och med barnröster hördes under mötet, men de var säkert för små för att förstå att det var deras framtid sammanträdet handlade om. Men de lite äldre, skolbarnen, lyssnade förstås och försökte förstå vad ”tanterna” och ”farbröderna” hade att säga.

Återremiss

Efter nästan två timmars debatt fick åhörarna svaret. Frågan om en ny skolorganisation skjuts upp efter återremissvoteringen. Det tände en ny gnista för de tillresta ortsborna från Finnerödja och Hasselfors.

– Det här är inte bara en skolfråga, det är en samhällsfråga. I byalaget vill vi utveckla Hasselfors, inte avveckla den, menade Ivan Persson, som nu ska fundera hur orten ska agera vidare.

Fortsatt agerande

Jessica Forsberg var en av många som företrädde Finnerödja:

– Jag är glad att det kan förhalas lite. Vi ska fortsätta att agera som vi har gjort. Vi slutar inte hoppas, menade hon och avslöjade att tankarna på en friskola har funnits länge och kan aktualiseras.

Mer läsning

Annons