Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning om brandvärn för att spara pengar

För att spara pengar vill Laxå kommun sänka sina kostnader för brandförsvaret och vill därför att Finnerödjas brandkår ska göras om till ett brandvärn. Nu ber de Nerikes brandkår utreda saken.

Annons

Finnerödja. Kommunchefen Harry Lundin har skrivit ett tjänsteutlåtande, där han beskriver bakgrunden. Enligt besparingsprojektet ”Laxå 2020” ska kommunen spara 20,6 miljoner kronor fördelat på samtliga verksamheter. Ett besparingsförslag är att göra om Finnerödjas deltidsbrandkår till ett brandvärn.

Laxå betalar 4,6 procent av totalkostnaden till Nerikes brandkår, cirka fem miljoner kronor. Kommunchefen påpekar att det är en stor andel jämfört med antalet kommuninvånare och jämfört med de sju andra medlemskommunerna i förbundet. Askersunds kommun, med nästan dubbelt så många kommuninvånare, betalar till exempel 3,7 procent.

Laxå har två deltidsbrandkårer, men Lekeberg och Askersund har bara har en vardera. Därför vill Laxå kommun att Nerikes brandkår ska utreda förutsättningarna till att omvandla deltidsstationen i Finnerödja till ett brandvärn, vilket skulle minska kostnaden för kommunen.

Ett brandvärn innebär långsammare inställningstider, mindre övning för brandmännen och att brandinsatsen blir frivillig.

Det är inte första gången som frågan är uppe.

– Laxå kommun hade en hög ambitionsnivå när de gick med i Nerikes brandkår 2001. Nu har invånarantalet sjunkit och kommunen ser över alla sina kostnader för att spara, säger Anders Larsson, vice brandchef för Nerikes brandkår.

Kostnaden för Laxå har redan justerats ner med cirka en miljon kronor, för ett par år sedan.

– Laxå kommun äger inte frågan. Om brandvärn är befogat avgörs av förbundets politiskt valda direktion och länsstyrelsen. Det som talar emot är att E20 och en del tung industri finns i närheten, dessutom är avståndet långt till närmsta deltidsbrandkår. Vi ska ta ställning när vi får en formell förfrågan, säger Anders Larsson.

Kommunstyrelsen ska behandla frågan på sammanträdet på tisdag.

Mer läsning

Annons