Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väckelsesånger vid Jubiléum

Laxå Metodistförsamling firade 140 år med mängder av stämningsfull musik och sång. Laxå blåsorkester och skådespelande församlingsmedlemmar förgyllde jubileumsfesten.

Annons
Oh store Gud var en av de klassiker som sjöngs under jubiléumsfesten.

Kyrkan ”på berget” var välfylld med ett 100-tal personer på lördagseftermiddagen när konferencier Rolf Svensson efter samlingsmusiken från Laxå blåsorkester berättade historien om när församlingen bildades i slutet av 1800-talet:

– 1882 restes ett tält för 300 personer i skogen öster om Laxå valsverk. När tältet blåste sönder upplät bruksförvaltaren R Ljunggren skolsalen i sin herrgård Stora Lassåna. Vid påsk 1883 flyttade församlingen till spiksmedjan som sedermera övertogs av bruket.

Ett bildspel med äldre fotografier visades sedan och därefter dök den frågvise dockfiguren ”Robban” upp.

– Kan ni någon hårdrockslåt, undrade han med adress till orkestern.

– Nej, men vi ska ta en väckelsesång till farfars farfar, säger Rolf Svensson.

– Ja, han kan behöva en väckelsesång, säger ”Robban” och lockar fram mängder med skratt.

Det blir De komma från Öst och väst (ett sjungande folk). Och det passar så väl in eftersom Metodisterna allmänt är kända som ett sjungande folk.

Laxå metodistkapell invigdes den 1 december 1889, marken och en hel del virke skänktes av Laxå bruk. Två nöjda medlemmar, Ewa Palmdal och Mats Hård, ”syster Palmdal och broder Hård”, förundrades i ett litet skådespel över den fina nybyggda kyrkan. Åren har gått och i dag har församlingen cirka 40 medlemmar som samlas till gudstjänst, bön, syförening, ekumenisk körsång med mera. Under jubileumsfesten framträdde också systraföreningen, en manskvartett och kören Sann Glädje. Som avslutning blev det förstås fika som alla sett fram emot. Under söndagen hålls en jubiléumsgudstjänst med Sång och musik med hälsningar från hemvändande och tillresande. Samlingen leds av Veronica Andersson.

Syster Palmdal och broder Hård hänförs av den nya kyrkan som invigdes på berget 1889.

Mer läsning

Annons