Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägen utanför skolan ska stängas av helt

Idrottsvägen som passerar framför Centralskolan planeras stängas helt. Trots att det är förbjudet att köra bil där är det många som gör det ändå.

Annons

Genomfartsförbudet framför skolan har funnits väldigt länge, och har reglerats med halvbommar.

– Tanken med halvbommarna är att utryckningsfordon och liknande ska kunna ta sig förbi, säger skolchefen Margareta Zetterlund.

Men det har inte varit meningen att vanlig biltrafik ska passera där. Det har den ändå gjort.

– För länge sedan var Idrottsvägen öppen för biltrafik, men den stängdes när man började intressera sig för en säkrare trafiksituation vid skolan. Många kanske fortsatte köra där av gammal vana, säger Margareta Zetterlund.

Det kan också bero på att allt fler föräldrar oftare skjutsar sina barn till skolan nu för tiden jämfört med förr.

Problemet har blivit större sedan eleverna flyttade från Kanalskolan till Centralskolan för tre år sedan. Fler och yngre barn går numera på skolan och går även på fritids där.

– Vägen var ändå planerad att stängas i samband med nybyggnationen av F-3-skolan på motsatt sida av vägen. Den ska komma i gång i höst och stå klar sommaren 2015. Men redan nu i höst vill vi stänga vägen permanent, säger Margareta Zetterlund.

När den nya skolan är färdig kommer än fler och än yngre barn att gå på skolan, vilket ställer ännu högre krav på säker trafikmiljö. Då blir vägsnutten mer som en del av skolgården. Föräldrar kan ändå fortsätta skjutsa sina barn till skolan, man kommer fram både från Revirvägen och Idrottsvägen. Skillnaden blir att man inte längre kan köra rakt igenom.

– Utryckningsfordon kommer ändå att komma in på skolgården om det behövs, precis som andra transporter som behöver komma fram nära skolan, säger Margareta Zetterlund.

För att kunna stänga vägen redan till hösten, krävs också att bussangöringsplatsen byggs om. Därför hålls ett extra sammanträde i kommunstyrelsen på eftermiddagen innan kommunfullmäktige den 7 maj. Därefter ska frågan också beslutas i kommunfullmäktige. Enligt det underlag som kommunchefen tagit fram, kostar en nyanläggning av en angöringsplats för buss 800 000 kronor.

Finansiering ska ske via 500 000 kronor av ännu ofördelade investeringsmedel, och en omfördelning av investeringsmedel från barn- och utbildningsnämnden. 200 000 kronor blir utökad investeringsbudget för Laxå kommun.

Mer läsning

Annons