Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet största förloraren

Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet har fortsatt majoritet i Laxå kommun. Men Moderaterna och Kristdemokraterna fick ett nytt mandat vardera i kommunvalet.

Annons

Vänsterpartiet minskade med 3,8 procent - mest bland de politiska partierna i Laxå. Det innebär ett mandat mindre i kommunfullmäktige

–  Vi är oerhört besvikna. Att vi fick färre röster kan bero på att vi har bytt frontfigur i partiet. Det kan också bero på att vi samarbetar med ett större parti, Socialdemokraterna, säger Klas-Göran Vilgren, partiföreträdare för Vänsterpartiet i Laxå.

För några månader sedan valde Kenneth Lantz, som varit partiföreträdare för Vänsterpartiet under många år, att ta ett steg tillbaka.

Kommer ni att fortsätta att samarbeta med Socialdemokraterna?

– Det vet vi inte än, säger Klas-Göran Vilgren.

Centerpartiet var det andra partiet som förlorade ett mandat i kommunfullmäktige.

Bäst gick det för Kristdemokraterna och Moderaterna som får nytt mandat vardera. Kristdemokraterna är nu det största partiet inom oppositionsgruppen i Laxå.

– Det är en besvikelse att det inte blev någon förändring i Laxå, trots att vi gick fram. Socialdemokraterna får fortsätta att styra. Förändrar de inte politiken så kommer Laxå kommun att sjunka. Det är inte så inspirerande att fortsätta jobba, säger Bo Rudolfsson (KD).

Kommer ni i oppositionspartierna (M, KD, C, FP och MP) att fortsätta samarbeta?

– Jag ser inga förändringar vad gäller samarbetet mellan oss, säger Bo Rudolfsson.

Moderaterna fick ett mandat till i kommunfullmäktige.

– Det är glädjande, men vi hade hoppats på fler. Det var fler kommuninvånare som röstade på Moderaterna i riksdagsvalet än vad det var lokalt. Det var synd, säger Otto Zita, partiföreträdare för Moderaterna i Laxå.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet fortsätter att ha samma antal mandat i kommunfullmäktige som de har haft de senaste fyra åren.

Sverigedemokraterna fick 67 röster i Laxå, vilket inte var tillräckligt för att få mandat i fullmäktige.

Tove Svensson

019-15 54 21

[email protected]

Mer läsning

Annons