Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenskador i kommunhuset

Flera arbetsrum på andra våningen i Laxå kommunhus är stängda. Anledningen är att det droppar vatten från taket. Fackförbundet SKTF har skrivit en skrivelse till Laxå kommunfastigheter där de kräver att det görs en nogrann undersökning och åtgärder både på kort och lång sikt.

Annons

Under flera veckor har det droppat från taket och längs med fönstren i ett antal arbetsrum på andra våningen i Laxå kommunhus.

Vid en rundvandring på andra våningen i Laxå kommunhus så droppar det från taket i några utav arbetsrummen. I ett rum syns en stor fuktfläck i taket och i ett annat har det runnit vid fönstren.

I torsdags ansågs läget vara akut och en byggfirma kallades in.

– Det här är bara början. Ju mer isen och snön smälter desto mer vatten kommer det att rinna in. Stuprören är igenfrysta och det låg 25-30 centimeter is på hyllorna vid fönstren här på tredje våningen, när vi kom igår morse, säger Anders Hagman från HP Bygg som är inkallade av Laxå kommunfastigheter AB.

Enligt Anders Hagman så är hyllorna vid fönstren på tredje våningen plana vilket gör att vattnet rinner in mot fönstren och ner i väggen när isen täpper igen stuprören.

Kommunchefen Ronny Johansson säger att Laxå kommunfastigheter AB är kontaktade och att det måste vidtas åtgärder.

– Det här är inte bra för arbetsmiljön. En del har fått känningar av den fuktiga luften här inne i kommunhuset.

Ronny Johansson befarar att en renovering kan bli kostsam.

– Det är ett värre läge nu än i somras. Alla fönster måste bytas.

Fackförbundet SKTF och huvudskyddsombudet Madeleine Larsson har skrivit en skrivelse till Laxå kommunfastigheter AB.

– Laxå kommunhus har varit dåligt i flera år. Det har under många år regnat in i huset. De åtgärdade taket för ett par år sedan med det har inte hjälpt. Det är kallt och fuktigt i huset. Arbetsmiljön är inte bra, säger Madeleine Larsson.

I skrivelsen så kräver fackförbundet att det görs en nogrann undersökning i vilken dålig kondition huset egentligen är i.

– Vi vill inom en rimlig tid se en plan för åtgärder på längre och kortare sikt. Ska vi vara kvar i huset så måste det renoveras, säger Madeleine Larsson.

Enligt Sören Skårsjö, vd för Laxå Kommunfastigheter AB så kommer det att göras en undersökning och upprustning av huset.

– När vi tog över huset för tre år sedan från Laxå kommun så lagade vi taket. Då hade det inte rustats på många år. Vi kommer att undersöka punkterna som SKTF vill så fort det blir varmare ute.

Sören Skårsjö säger att det är på gång att fönstren ska bytas.

– Det ska upphandlas, och det ligger i budgeten.

Hur mycket kommer upprustningen att kosta?

– Det är stora åtgärder och kostnader. Jag kan inte svara på idag hur mycket det kommer att kosta. Vi har egentligen inte pengar till detta, men vi måste göra det, säger Sören Skårsjö.

Idagsläget har det inte tagits något beslut om de som arbetar i Laxå kommunhus måste flytta till tillfälliga lokaler.

Mer läsning

Annons