Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verksamhetsstart uppskjuten

Starten av den nya omlastningsterminalen på bangården har skjutits upp. Ett nytt avtal med Trafikverket drar ut på tiden.

Annons
Plats för omlastning. Här växer den nya omlastningsterminalen fram mellan Vattugatan och järnvägsspåret.

I maj 2010 berättade NA att en ny omlastningsterminal för rundtimmer, flis och grus skulle få liv på bangården i Laxå. Tanken är att detta ska bli en omlastningsplats mellan lastbil och tåg.

Strategiskt riktigt

– Laxå ligger strategiskt bra för både tågtrafik och lastbilstrafik, säger kommunchef Ronny Johansson.

Målsättningen var att verksamheten skulle ha startat förra månaden men ännu är inte några avtal påskrivna, berättar Johansson.

Laxå kommun ska inte driva omlastningsterminalen i egen regi. Kommunen kommer teckna ett arrendekontrakt och ett anslutningsavtal med Trafikverket och ett driftavtal med T-schakt AB. Men innan dessa avtal kan skrivas har Trafikverket meddelat att ett nytt internt funktionskravsavtal måste undertecknas.

”Mycket juridik”

– Detta är helt nytt. Eftersom det handlar om järnvägen är det mycket juridik angående säkerhetsfrågor, förklarar kommunchefen.

Förhoppningen är att alla avtal ska kunna godkännas på nästa kommunstyrelsemöte den 25 oktober. Först därefter kan terminalen börja användas.

Stort intresse

Kommunen har stora förhoppningar på den blivande omlastningsterminalen. Bland annat har skogsbranschen visat ett stort intresse av en terminal i Laxå för omlastning av timmer, berättar Ronny Johansson.

– Det finns stora möjligheter att detta kan växa ytterligare i framtiden.

Alla kostnader för terminalbygget betalas av T-schakt AB och Trafikverket.

Mer läsning

Annons