Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi är inte administratörer"

Inför en central vikariehantering för kommunens skolor och förskolor, kräver Lärarförbundet.
– Vi är inte anställda för att göra administrativa uppgifter. Vi är anställda som pedagoger och för att ta hand om barnen, säger Kerstin Johansson, huvudskyddsombud på Lärarförbundet.

Annons

I onsdags berättade NA att Laxå kommun blivit anmälda till Arbetsmiljöverket av Lärarförbundet. Anledningen är att det saknas en bra hantering av vikarier inom skola och barnomsorg. I dag måste pedagogerna själva ringa runt och försöka skaffa en vikarie vid personalbrist:

– Om det finns tre lärare på ett ställe och en är sjuk, måste en fixa vikare och den andra ta hand om tre barngrupper samtidigt, exemplifierar Kerstin Johansson, huvudskyddsombud på Lärarförbundet i Laxå.

Dessutom kan flera skolor och förskolor ringa till samma vikarie eftersom det saknas någon central samordning, berättar Kerstin Johansson.

– Vi är i slutfasen av en översyn av vikariehanteringen i kommunen. Det kommer en slutrapport i februari, säger Lone Atterstig, personalchef i Laxå kommun.

Förhoppningen är att kommunen ska ha en fullt fungerande central vikariehantering senast i halvårsskiftet, berättar Lone Atterstig.

– Det här görs inte över en natt.

Men Lärarförbundet anser att kommunens arbete går för långsamt:

– Vi pratade om det här hela förra året. I november fick vi besked om att detta skulle vara i gång nu i januari, säger Kerstin Johansson.

Förutom det administrativa problemet är det även ett problem att det finns för få vikarier. Kommunen har annonserat efter vikarier i Laxå nytt men det är svårt att få tag på behöriga lärare.

– Det är bekymmersamt men vi jobbar på det, säger Lone Atterstig.

Mer läsning

Annons