Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsföretag vill bygga fem verk vid Skagern

Eolus vind AB vill bygga fem vindkraftverk vid Skagern.
– Vi har ett arrendeavtal med markägarna att vi ska få bygga, säger Linda Wågström på Eolus vind AB.

Annons

Eolus vind AB har lämnat in en bygglovsansökan och en miljöanmälan till att få bygga fem vindkraftverk i Torpaskoga, vid sjön Skagern.

Det var markägaren själv som tog kontakt med Eolus vind och frågade om företaget var intresserat av att bygga på hans mark, berättar Linda Wågström på Eolus vind AB.

– Hans mark såg ut som ett lämpligt område för vindkraft så vi tog även kontakt med grannmarkägaren Sveaskog, säger Linda Wågström.

Platsen är ett av de områden i Sverige som Energimyndigheten har pekat ut som en intressant plats för att etablera vindkraftverk, berättar Wågström.

Området ligger cirka sex kilometer ifrån E20 och en dryg kilometer öster om Skagern.

– Platsen har bra vindtillgång eftersom den ligger nära sjön och marken sluttar.

Etableringsplatsen består av skogsmark som stiger uppåt från sjön och tanken är att vindkraftverken ska placeras så högt upp som möjligt på höjdryggen.

– Det går en bra skogsväg genom området som vi kommer att förstärka och sedan göra ”stickspår” ut till verken.

Bygglovsansökan gäller fem vindkraftverk med en totalhöjd under 150 meter. Men det kan även bli färre verk, berättar Wågström.

– Det kan bli så att kommunen inte går med på fem verk eller att elen bara räcker till fyra verk, då kan det bli färre.

De fem vindkraftverken beräknas producera 25 gigawattimmar per år. Det motsvarar årsbehovet av hushållsel för cirka 4 000 villor.

Närmast kommer Eolus vind att titta på områdets fågelliv och göra ett fotomontage över hur det kommer att se ut när de fem vindkraftverken står på platsen.

Därefter ska Sydnärkes miljöförvaltning och Sydnärkes byggförvaltning ta ställning till ansökan. Redan nu har de boende i området och berörda verksamheter fått tycka till om förslaget.

I slutet av maj eller i början av juni kommer Eolus vind att bjuda in allmänheten till ett informationsmöte om de planerade vindkraftverken. Då kan den intresserade se bilder av etableringsplatsen och ställa frågor om till exempel ljudpåverkan och skuggning.

Mer läsning

Annons