Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsplaner minskas till 19 verk

Planen för Trysslinge Vindkraftpark innefattar nu 19 vindkraftverk i stället för 37. På onsdagskvällen informerades Laxås politiker om Nordisk Vindkrafts nya förslag.

Annons
Planer. På onsdagskvällen hade Laxås politiker bjudits in till ett möte om vindkraftsparken Trysslinge. Marie Löwkrantz på Nordisk Vindkraft berättade om att man nu valt att fokusera på den östra delen med 19 vindkraftverk.  Foto: Veronica Svensson

Det tidigare förslaget från Nordisk vindkraft AB var att få bygga 47 vindkraftverk mellan sjöarna Skagern och Toften, varav 37 i Laxå kommun. På onsdagskvällen hade Nordisk Vindkraft bjudit in Laxås politiker till ett möte om de framtida planerna.

– Vi har fått uppfattningen att ni inte vill ha hela området. Därför tar vi bort norra och västra delen, och fokusera på den östra med 19 vindkraftverk, sa projektledare Marie Löwkrantz.

Det östra området är valt av flera anledningar. Enligt Nordisk Vindkraft har många av de yttranden som inkommit till länsstyrelsen handlat om det norra och det västra, och därför är det östra det bästa alternativet.

– Vi tycker det är ett bra område för vindkraft. Främst handlar det om att Naturvårdsverket, länsstyrelsen och Sydnärkes miljöförvaltning rekommenderar det här området. Det är också längst från Vargaviddernas naturreservat och längst från boende, sa Löwkranz.

Efter informationen fanns det tillfälle för politikerna att ställa frågor och lämna synpunkter. Tommy Holmquist (S) undrade exempelvis över hur vindkraftverken kommer att synas från Vargavidderna, något som många reagerat på.

– De blir helt klart färre och syns bara åt ett håll nu. Men de är synliga och ändrar självklart landskapsbilden, svarade Löwkrantz.

Företaget tryckte också på att Laxå kan säga ja till en del av projektet, man måste inte säga ja till alla 19 vindkraftverken. Men de medgav att de behöver bygga 15 för att det ska vara lönsamt för dem.

Bo Rudolfsson (KD ), nye kommunstyrelsens ordförande, ansåg efter mötet att det ännu är för tidigt att säga om det nya förslaget ändrar deras beslut om att säga nej.

– Man fick ändå inte riktigt bilden klar över vad det här innebär. Synintrycket blir ändå detsamma. Vi måste gå igenom det i gruppen igen.

Naturskyddsföreningen har varit emot vindkraft i området. David Tverling, är talesperson för föreningen men poängterade att han i går närvarade i rollen som ersättare för Vänsterpartiet. Även för V gäller det att diskutera inom partiet igen.

– Vi har klart deklarerat att vi säger nej, men nu får vi titta på synpunkterna igen. Vi vill också ställa det här förslaget mot ”Vindkraft i Laxå- skogen”, och den ansökan vet jag inte om den är klar, sa Klas-Göran Vilgren (V).

Mer läsning

Annons