Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv: Är det en varg på familjens villatomt?

En oväntad syn mötte familjen Jinnestrand på söndagsmorgonen. Utanför köksfönstret spatserade något som kan vara en varg. 

Annons

- Vi såg honom en lång stund. Först var han precis utanför köksfönstret. Sedan simmade han över ån och sprang upp i hästhagarna och drog iväg, säger Pär Jinnestrand.

Vargen verkade helt orädd, berättar Pär som även lyckades filma besökaren. Troligen är det en varg som håller till i området för Pär har pratat med flera andra Laxåbor som också sett vargen, berättar han.

Var det inte obehagligt med en varg hemma på gräsmattan?- Nej, det var mest spännande. Men nu i efterhand kan jag tänka att det är lite obehagligt eftersom vi har katt.

Per Wedholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Örebro, har sett familjens film.

- Spontant ser det ut som en varg på filmen, men man ska vara försiktig i sin bedömning. I dag finns ett flertal varglika hundraser i Sverige och det kan vara svårt att se skillnad på dessa och varg.

Vilka är kännetecknen för en varg?

- Bra kännetecken för varg är en mörk ryggmarkering, svart svanspets och en svart fläck vid svansbasen, men även vissa hundar har detta. Vargens vita markeringar på kinderna går sällan upp över ögonen vilket det ofta gör på hundar, säger Per Wedholm.

Under hösten har en ensam, relativt orädd, varg observerats i trakterna kring Laxå. Den antas inte tillhöra Hasselforsreviret.

- Att vargar ibland ses inne i samhällen är inte vanligt men det händer, speciellt under sommaren och hösten när fjolårets valpar är på vandring, säger Per Wedholm.

Mer läsning