Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv: Se starteni årets mopedrally

50 moppefantaster gav sig ut i Tivedsskogarna på sina puttrande maskiner. Årets mopedrally ”Tiveden Trophy” gick av stapeln i går.

Annons
Bekvämt. Jan Isaksson från Finnerödja har byggt om en gammal invalidmoped, och sitter som en kung.

Det är fjärde året som mopedrallyt arrangeras, men andra året som det är öppet för allmänheten, berättar arrangören Håkan Argander. För att göra det lite unikt och nytänkande, så har man i år infört ett orienteringsmoment. Deltagarna ska ta sig fram till stationerna med hjälp av karta.

– Det var en idé jag fick, tyckte det kunde vara lite kul. Det blir ett sätt att få in lite mer spänning i det hela och få folk att engagera sig. Annars brukar ju banorna vara pilade, säger Håkan Argander.

De flesta som kör är betydligt äldre än 15 år, och detsamma gäller mopederna. Många är riktiga veteraner, och lite udda maskiner som har en historia. Jan Isaksson visar sin ombyggda invalidmoped. Den har finessen att bromsen kan flyttas och sättas vid vilken fot man vill, ifall den ena så att säga skulle strejka på grund av ålder eller sjukdom.

– Men jag har den bara för att det är så häftigt. Jag kunde inte låta bli att köpa den när jag såg annonsen. Och så är det lite unikt, och brukar aldrig stöta på någon annan som har en sådan, säger han.

Jan Isaksson tillhör de riktigt frälsta, och älskar moped. På frågan om hur många han haft genom åren kan han inte ge ett konkret svar, men tror det är runt 20. Nu äger han fem, varav en är sönderplockad i ”molekyler”.

– Jag fick min första moped när jag var nio, efter min farmor. Farsan och jag fick bygga om den så att jag skulle kunna köra, för jag nådde ju inte ner. Den dagen jag fyllde femton var jag ute klockan sju på morgonen fast det regnade, för att köra, berättar han.

Mats Thollander gillar framför allt att skruva på mopeder, och brukar ibland åka på mopedrally för att träffa likasinnade. Gemenskapen är viktig, tycker han.

– När man åker så är alltid förhoppningen att komma runt. Man vet aldrig med sådana här skapelser, de är lite lynniga. Ibland kan man bli stannandes, då får man ringa likbilen, skrattar han.

Gammal är äldst. Många av deltagarna i mopedrallyt kör på gamla veteranmopeder, som har en mångårig historia bakom sig.

Mer läsning