Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekeberg i botten påkvinnodrivet företagande

De senaste tio åren har andelen kvinnliga företagare bara ökat med två procentenheter.

Annons

Lekebergs kommun är 6:e sämsta i landet på kvinnligt företagande. Det visar en ny underökning kring ämnet genomförd av PAR.

- Man blir ju fundersam eftersom det hela tiden avsätts pengar till detta, både med tidigare regeringar och den nuvarande, säger Britt-Marie Torstensson, ordförande för nätverket Winnett som samordnar resurscentrum för kvinnors företagande i hela landet.

Sedan 2001 har andelen kvinnor som driver företag ökat från 24,6 procent till 26,6 procent, enligt en analys som affärsinformationsföretaget PAR har gjort.

Att kvinnor och män fortfarande arbetar inom olika områden kan vara en orsak, tror Torstensson. Hälften av företagen som sysslar med hälsa och utbildning drivs av kvinnor och bara drygt fem procent av till exempel byggföretagen.

Kvinnor finns i branscher som skolor och vård och de är ju ofta politiskt styrda och där är det inte lika lätt att tjäna pengar. Det drabbar kvinnor när det är svårt att få igång den typen av företag, säger Torstensson.

Inte heller de kvinnliga styrelseledamöterna blir fler i särskilt hög takt, enligt PAR. Sedan 2001 har andelen bara ökat med 2,5 procentenheter.

Mer läsning

Annons