Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekeberg vinner i tabellerna

Hög inkomst brukar vara en faktor som ger hög medellivslängd. Men i färska siffror slår Lekeberg höginkomsttagande Karlskoga på fingrarna och lever helt enkelt längre.

Annons

Det är vanligt att hög inkomst och hög medellivslängd går ofta hand i hand när det kommer till statistik. Så tycks det vara även denna gång som Statens folkhälsoinstitut lägger fram färska siffror om medellivslängd i Sverige. Längst lever man på Ekerö eller i Danderyd i Stockholm och kortast i Vansbro och Överkalix, beroende på kön. I Sverige är medellivslängden för män 78,9 år och för kvinnor 83,1 år.

I Örebro län lever vi kortare än riket i helhet. Kvinnorna i länet ligger under rikets snitt med 0,2 år och männen med 0,4 år. Allra kortast i länet lever kvinnorna i Hallsberg med en medellivslängd på 81,7 år medan länets män lever kortast i Ljusnarsberg med 76,2 år.

Äldst i vårt län blir både kvinnor och män i Lekeberg. Kvinnorna med en medellivslängd på 84,3 år, 1,2 år över rikets genomsnitt. Männen med kommer strax efter på 80,5 år, vilket är 2,4 år över rikets snitt.

Lekeberg, där man blir äldst, överstiger visserligen hälften av länets kommuner i medelinkomst 2008, men leder inte inkomstkampen. Det gör Karlskoga, där man har överlägset högst medelinkomst i länet med 242. 569 kronor. Trots detta hamnar Karlskoga på en fjärde sämsta plats av länets tolv kommuner när det kommer till medellivslängd för både kvinnor och män.

Örebro
Nora
Ljusnarsberg
Lindesberg
Lekeberg
Laxå
Kumla
Karlskoga
Hällefors
Hallsberg
Degerfors
Askersund

Mer läsning

Annons