Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 nya villor på gång

Ett 100-tal nya villatomter gör Lanna och Hidinge till Lekebergs största byggarbetsplats. Men byggboomen kräver också att skolan planerar för framtiden när barnfamiljer flyttar in.

Annons
En ny förskola byggs vid Skrantåsen.

Den väldiga kranen får symbolisera det stora ”bygglyftet” i Lekebergs kommun. Tolv moduler har nyligen kommit på plats vid det nya bostadsområdet Skrantåsen mittemot Hidinge skola. Här bygger Lekebergsbostäder på uppdrag av kultur- och bildningsnämnden en ny förskola med tre avdelningar i väntan på att barnfamiljer ska flytta in.

Tomter och parhusBygget ska vara klart efter semestern. På gärdet intill har det under våren schaktats fram vägar, vatten och avlopp. Här blir det 26 tomter som kommunen säljer.

– Nio är sålda och jag pratar med ytterligare tre väldigt intresserade eventuella köpare just nu, säger Tomas Andersson, näringslivs- och utvecklingschef i Lekebergs kommun.

Vid infarten till golfbanan, Vretavägen 4, i Lanna byggs 5 parhus med 10 lägenheter som snart är klara. Den 15 maj är det ”öppet hus”.

– Några intressenter är på gång men vi har väntat med försäljning tills det är klart för visning, säger Leif Arvidsson, delägare i bolaget Vretahammaren AB.

Vid golfbananMittemot, vid Mellangårdsvägen, väntar ett tiotal tomter på att göras i ordning. Ägare av området är Owe Nilsson.

– Jag håller på att projektera, säger han.

Vid golfbanan planlägger ägaren Henrik Johansson, Lanna Lodge, ett 30-tal tomter. Tomas Andersson berättar också att Anebyhus tillsammans med markägare i Lanna undersöker möjligheterna att stycka av 26 villatomter.

– Dessutom ligger en annan exploatör i startgroparna för att börja planlägga för ett ännu okänt antal villatomter mellan Lanna och Hidinge. Ett tiotal privata tomter finns också till försäljning i Lanna, förklarar Tomas Andersson.

Ställer krav på serviceAllt nytt byggande är positivt för kommunen men nya invånare ställer också krav på kommunal service.

Kultur- och bildningsnämnden har därför beslutat dels om att bygga ut förskolan i Hidinge, dels att bygga om Hidinge skola som ska stå färdig 2013/14. Ombyggnadsförslag tas fram tillsammans med personal, föräldrar och elever.

– En väl fungerande skola är väldigt viktig för föräldrarnas val att bosätta sig i Hidinge och Lanna, säger förvaltningschef Ewa Lindberg.

Planer på golfhallOrdförande i kultur- och bildningsnämnden, Håkan Söderman (M), berättar också att kontakter tagits med Lanna Lodge för att kommunen skulle kunna hyra in sig i en kommande hall för inomhusgolf som eventuellt byggs intill Hidinge skola.

– Jätteroligt om vi får in ett samarbete med det privata näringslivet. Man kan tänka sig hyreskontrakt på föreningslokaler och ungdomsgård.

En ny förskola med tre avdelningar byggs vid Skrantåsen. Sammanlagt 12 moduler började byggas ihop den 18 april.

Mer läsning

Annons