Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 000 besökare väntas till Mullhyttan

I helgen arrangeras Mullhytte-Marken för 40:e gången i ordningen. Dagarna bjuder på såväl knallemarknad som hantverksdag.

Annons
Kvarnbröd med linfrö. 1000 brödkakor kan säljas under Mullhytte-Marken. Dessa bakas både innan och under dagarna i Bagarstugan.

I Mullhyttan pågår förberedelserna för fullt inför årets Mullhytte-Marken. Det bärs, byggs och bakas. Lager behövs. Under helgen, där det på lördag är marknadsdag med knallar och på söndag hantverksdag, serveras uppåt 1600 hamburgare och kön till våffelståndet ringlar sig många meter lång. Ändå är elva våffeljärn igång samtidigt. Också gärdsgården som tog skada av vintern håller på att repareras för att vara hel igen till evenemanget.

Mullhytte-Marken hålls på de stora grönområdena intill Mullån där den gamla kvarnen och hembygdsgården finns.

– Miljön gör nog att många gillar marknaden. Det är ingen stenöken som på andra ställen, säger Wivianne Högman, ordförande i Mullhyttans bygdeförening.

Bygdeföreningen är arrangörer tillsammans med Mullhyttans idrottsförening. Ungefär 200 personer arbetar ideellt med allt från parkering till servering av mat. Blir det fint väder kommer de ha fullt upp.

– Det är ungefär 15 000 besökare från hela länet. Parkeringsplatser är vårt stora bekymmer. Vi har bara tre eller fyra parkeringar, berättar Högman.

Gamla kläderTill söndagens hantverksdag uppmanas de som vill komma klädda i hembygdsdräkt eller gamla kläder. Dagen bjuder på demonstrationer av hantverk som smide, luffarslöjd och kaninullsspinning. På schemat står också musikframträdanden, zumbadans och utställning av veteranbilar.

– Nytt för i år är att en auktionsfirma kommer för att göra värderingar på söndag. De som vill kan ta med gamla saker och få dem värderade kostnadsfritt, avslutar Wivianne Högman.

Mer läsning

Annons