Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

360 000 till Naturskolan

Naturskolan i Sixtorp har fått 360 000 kronor av länsstyrelsen. Pengar som bland annat ska användas till att utveckla det pedagogiska arbetet och till att köpa in fler vadarstövlar i barnstorlek.

Annons
Barnen förstår direkt att kottarna ser ut som de gör för att någon har ätit på dem, säger Mattias Claësson.

Länsstyrelsen har i år delat ut totalt 1,4 miljoner i så kallade LONA-pengar till olika projekt i Örebro län som kan bidra tll att stärka lokal och kommunal naturvård. 360 000 kronor gick till Naturskolan i Sixtorp.

Naturskolan drivs av Lekebergs kommun i samverkan med Naturskyddsföreningen i Västernärke och regionförbundet Örebro. Pengarna kommer att framför allt gå till att utveckla den pedagogiska verksamhet som hitintills bedrivits på prov, förklarar naturpedagog Mattias Claësson.

– Vi vill få allt att rulla på och att skolorna ska veta att vi kommer att finnas kvar. Då kan de planera nästa besök i god tid och så småningom se oss som ett självklart inslag i ett livslångt lärande.

Vad lär man sig i naturskolan?

– I Sixtorp finns många naturtyper på en liten yta, så förutsättningarna finns för att göra allt möjligt. Upplägget planerar jag i samråd med de pedagoger som ska komma hit med sina elever.

Mest uppskattad är nog ”bäverspaningen”, tror Mattias.

– Jag tar med både kikare och informationsmaterial till bäverdammen. ”Rekvisita” kan man kalla dem, alla de prylar som inte gör någon naturskola, men som kan vara användbara.

Stövlar och personal

Den populäraste prylen är vadarstöveln.

– Fast de yngsta barnen får plats i en enda stövel och kan dra upp skaftet till hakan. Vi ska definitivt köpa in fler vadarstövlar i barnstorlek.

Förutom stövlar önskar sig Mattias en arbetskamrat, någon som kan stå för överblicken och sköta exempelvis informationsarbetet. LONA-pengarna är enbart till för att utveckla naturskolan, men man ser även över möjligheterna att söka bidrag från annat håll för att exempelvis rusta upp lokalerna och koppla naturskolan till annan lokal verksamhet.

Mer läsning

Annons