Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansens budget klubbades

Efter diskussion om rätt eller fel med nollresultat och om de delade turerna för personal inom vården, klubbades på torsdagskvällen alliansens budget för 2014 av kommunfullmäktige i Lekeberg.

Annons

Kvällen inleddes med att ekonomichef Peter Warman kunde ge ett glädjande besked: det underskott på 5,8 miljoner kronor som delårsrapporten tidigare uppvisade, ser ut att kunna vändas till ett plus. Detta tack vare bland annat 5 miljoner kronor i AFA-pengar, som betalas tillbaka till kommunen.

Kommunstyrelsens ordförande Charlotta Englund (C) konstaterade att det varit ett intensivt år med ökade behov från kommuninvånarna.

– Därför är vi glada att kunna lägga en budget där vi satsar mer pengar på våra verksamheter, sade Charlotta Englund.

Hon fick medhåll av allianskollegan Håkan Söderman (M):

– Fantastiskt roligt med en satsningsbudget. Med tanke inte minst på vår stora utbyggnad av antalet förskolor är det på tiden att skolorna får mer pengar. Det kommer göra att vi kan erbjuda förskolechefer, istället för att bara lasta på mer jobb på våra nuvarande rektorer.

Håkan Söderman talade även om barn med särskilda behov, där han syftade på såväl de barn med inlärningssvårigheter som de som istället har mycket lätt för att lära.

– Studier visar att det är minst lika viktigt att satsa på de duktiga eleverna. Annars riskerar de att bli understimulerade vilket även det kan orsaka problem för både dem själva och hela klassen.

Behovet av satsningar inom skola, vård och omsorg gör att alliansen i sin budget lägger sig på ett nollresultat nästa år, något som Kerstin Leijonborg (FL) reagerade emot.

– Det är magstarkt att gå emot det fullmäktigebeslut vi har om ett överskott på en procent per år.

Lennart M Pettersson (S) menade att Kerstin Leijonborgs förslag per automatik skulle innebära att kommunen tvingades spara ner på någon av sina verksamheter,

Kerstin Leijonborg ville att vård- och omsorgsnämndens budgetram skulle utökas med ytterligare 1,5 miljoner, som ska gå till att avskaffa de delade turerna för personal inom vården. Annars, menade hon, blir kommunen en dålig arbetsgivare och riskerar att få ännu högre omkostnader på grund av att personalen tvingas till sjukskrivning.

Kent Runesson (C) höll med om att delade turer är allt annat än önskvärt, men att Kerstin Leijonborgs 1,5 miljoner kornor inte skulle räcka för att ta bort dem:

– För att få bort de delade turerna skulle vi behöva ytterligare 18 tjänster. Dina 1,5 miljoner kronor räcker då inte på långa vägar, sade Kent Runesson.

– Undersök verkligheten innan du lägger förslag. Annars skapas bara falska förhoppningar, var Håkan Södermans (M) replik på Kerstin Leijonborgs önskan.

åsa Eriksson

[email protected]

Mer läsning

Annons