Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arne slutar i skolan – efter 40 långa år

lekeberg. Han är född i Kvistbro station och känd för sitt brinnande intresse för idrott. Skolvaktmästare Arne Törnblom går i pension vid månadsskiftet.

Annons
Arne Törnblom, vaktmästare och deltidsbrandman går i pension.

Idrottsintresset började tidigt hos Arne Törnblom. Han var ensambarn och kommer ihåg att pappan gjorde en stavhoppställning så han kunde träna stavhopp hemma. Tiden i Landslagens skola vid Kvistbro och Svartå skola minns han också.

– Jag vann en teckningstävling i Svartå och kom trea i längdhopp med ett hopp på över fem meter i Närkes skolmästerskap i Hallsberg, berättar Arne Törnblom.

Hösäckarna rätades upp

Efter skolan, som 15-åring, började han som nitare på KB-mattan i Gropen. Två år senare var han snickarlärling på Bertil Nilssons snickeri. Vid 21 år gjorde han lumpen på I 3 i Örebro.

– Jag var riktare på granatkastare. Lumpen var perfekt för det var ordning och reda. ”Hösäckarna” fick räta upp sig, säger Arne med ett skratt.

Han vann regementsmästerskapen i längd och kom trea på 100 meter.

Vänster och höger

Efter lumpen tog Arne trafikkort och busskort på Tullängsskolan. Det var kring högertrafikomläggninen så han körde upp till vänster med lastbil och till höger med buss. Efter ett år blev han heltidsbrandman på Kumla brandstation och sedan1975 har han varit deltidsbrandman i Fjugesta. Ett uppdrag som slutar den 1 april.

Men tillbaka till 1968 då Arne fick en tjänst på gatuavdelningen i kommunen. 1970 sökte han en skolvaktmästartjänst och fick den. Det var bara att flytta in i vaktmästarbostaden på Lekebergsskolan. Tillsammans med Sven Liljeskog skulle Arne bland annat sköta tjockoljepannorna, ventilationen och gräsklippningen.

Låsa skolan

– Men vi drog också alla stenciler till lärarna och vaktade i matkön en vecka i taget. Det var jobbigt ibland, berättar Arne.

Efter kvällsverksamheten skulle skolan låsas klockan tio. Därför låg det kvällspass i arbetsschemat.

– Sedan slutet på 90-talet har Lekebergsbostäder tagit över fastighetsskötseln, så då skulle vi bara felanmäla, säger Arne.

Roligast har varit att ”surra” med barnen på skolan. Jobbigast har det varit när saker förstörts.

– Och jag tycker att det är fel besparing att göra större klasser, säger Arne Törnblom.

Pannkakstävling

Roligaste minnet är de två elever i matsalen som slog vad med Arne om att äta flest pannkakor. Till slut sade de fullproppade pojkarna: ”Du kan gå efter säckkärran, vi orkar inte gå ut ...”

Men nu går Arne definitivt ut från skolan efter 40 år i kommunal tjänst och rekordet med 35 år och tre månader som deltidsbrandman i Fjugesta lär bli svårslaget.

”Roligast har varit att ”surra” med barnen på skolan. Jobbigast har det varit när saker förstörts”, menar Arne Törnblom.

Mer läsning

Annons