Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äta inne- gympa ute

För 160 elever och 20 personal på Tulpanens F-2 skola blir luncherna och gymnastiklektionerna annorlunda under nio veckor.

Annons
Tillfälllig matsal. Kokt lax och potatis serverades under onsdagen i Tulpanens gymnastikhall.Joel Gunnarsson och Amanda Andersson får äta på engångstallrikar.

Nyligen beslutade skolledningen att gymnastiksalen på Tulpanens skola blir tillfällig matsal. Alternativet hade varit att bussa barnen till Hidinge matsal men det skulle ta för mycket schematid i anspråk.

Onsdagen var premiärdag och nu blir det så här resten av vårterminen. Orsaken till allt är ett fuktskadat golv i matsalen som ska bytas.

Bord och stolar hade vaktmästare Ulf Bäckman med hjälp flyttat över. Barnen kunde sitta på sina vanliga platser men i en helt ny lokal. Det som också var nytt var att alla fick äta med plastbestick på papptallrikar och dricka ur plastmuggar.

– Spännande att äta i gympahallen, säger Amanda Andersson, klass 1A.

Klasskamraten Joel Gunnarsson tyckte samma sak och gillade den kokta laxen och potatisen.

– Den var bra, säger han.

Läraren Kerstin Löfqvist Åberg var lite överraskad över hur bra det blev i hallen.

– Det ser bättre ut än jag trodde, säger hon.

Efter en stund ringer en liten klocka och då vet alla att det är fem minuters tystnad som gäller. Effektivt.

Lärarna har berättat i klasserna om vad som ska ske och information till föräldrar har gått ut. Måltidspersonalen får förstås en annorlunda arbetsmiljö i omklädningsrum och dusch. Den mesta maten kommer i värmeskåp från produktionsköket i Hidinge skola.

– Så det blir smidig mat som passar den varmhållning vi har, säger Malin Ek, måltidspersonal.

Grytor, gratänger och pasta blir det men varken soppa eller pannkaka. Soppa spiller man lätt från en papptallrik och pannkakor kräver utrymme på plåtarna.

– Och något vegetariskt alternativ har vi inte, säger Malin.

När maten serverats körs plåtarna tillbaka odiskade i värmeskåp till köket i Hidinge. Gymnastiksalen har varken diskhoar, avlopp eller fettavskiljare.

Barnen får ha gymnastik utomhus resten av terminen med bollspel och lekar bland annat.

– De kommer att vara i klassrummet när det regnar. Idrottslärare Erika Larsson kommer att jobba praktiskt med orientering, berättar fritidspedagog Mia Sernander.

Fuktskadan under matsalens golv upptäcktes i slutet på september 2014. Troligen är det en skada som försäkringen ska stå för. Därför är det svårt att säga vad kommunen ska betala.

– Det är ett varmvattenrör som haft ”pysläcka” så vi måste riva ut allt och torka innan vi byter golv. Målsättningen är att det ska vara klart när skolan börjar igen, säger Sören Skårsjö, vd för Lekebergs kommunfastigheter AB.

Tillfälllig matsal. Kokt lax och potatis serverades under onsdagen. Eleverna äter på engångstallrikar. Malin Ek, måltidspersonal och Kerstin Löfqvist  Åberg, lärare i klass 1A.
I duschen. Engångsartiklar och torrvaror.
Vattenkran. En del av duschen används för att hämta dricks- och diskvatten. Malin Ek är måltidspersonal på Tulpanens skola.
Provisorisk el.
Tillfälllig matsal. Kokt lax och potatis serverades under onsdagen. Eleverna äter på engångstallrikar.
Tillfälllig matsal. Kokt lax och potatis serverades under onsdagen. Eleverna äter på engångstallrikar.
Vattenpåfyllning. Sophie Björkqvist fyller på dricksvatten.
Matsalen. Vaktmästare Ulf Bäckman flyttar över matsalen till gymnastikhallen. Golvet ska bytas på grund av en fuktskada.

Mer läsning

Annons