Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återremiss för vårdnadsbidrag

Kommunfullmäktige fattade inget beslut om införande av vårdnadsbidrag under torsdagskvällen. Först upphävdes det gamla beslutet och sedan återremitterades ärendet av fullmäktige efter begäran av  (S), (V) och (MP).

Annons

Att det skulle bli en lång debatt i kommunfullmäktige denna kväll förstod nog alla som följt diskussionerna kring vårdnadsbidrag de senaste månaderna. Allianspartierna (C), (M), (KD) och (FP) anser att ekonomin nu tillåter ett införande av vårdnadsbidrag från den 1 juli. En motion lades för nästan fyra år sedan och nu är det dags att förverkliga den. (S), (V) och (MP) anser inte att det finns pengar.

– Kultur och bildningsnämnden måste också visa vilka konsekvenser det har för övriga verksamheter, sade oppositionsrådet Kjell Edlund(S) när han yrkade på återremiss.

Henrik Hult (C) menade att oppositionen med sin återremiss var ute efter att förhala ärendet och att det vore bättre att föra fram sina ideologiska åsikter i stället. Nu blev också oppositionen tydlig med att de inte vill införa vårdnadsbidrag av ideologiska skäl. De anser att bidraget är orättvist eftersom alla föräldrar inte kan utnyttja det. En utökad föräldraförsäkring är att föredra.

– Vi känner alla att vårdnadsbidrag slår mot förskolan. Det är orättvist och ojämlikt, menade Margareta Karlsson (V).

Håkan Söderman (M) yrkade bifall till alliansens förslag och menade att vårdnadsbidraget innebär frihet och valfrihet och att det är politikens uppgift att göra olika prioriteringar.

– Och jag respekterar att vi har olika åsikter.

Marianne Ring (MP) tyckte att vårdnadsbidraget är lika orättvist som de så kallade RUT- och ROT avdragen är men fick då svar av Gösta Jedberger (KD).

– Det har i alla fall gett billigare städning för pensionärer än vad kommunen kunnat erbjuda.

Gösta Jedberger menade också att det vore bättre att oppositionen tog barnen direkt från BB och satte dem i förskolan eftersom de är mot vårdnadsbidrag.

Lennart M Pettersson(S) påminde om att ekonomichefen nyss sagt att kommunen måste titta på ytterligare besparingar.

– Och vill man införa något nytt så måste det tas av något. Och det vill jag att ni ska redovisa. Det finns inte pengar.

Mer läsning

Annons