Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakar på gammalt vis i stuga byggd med gammal teknik

Nu bakas det återigen bröd som förr i tiden i Mullhyttan. Den nya bagarstugan vid hembygdsgården invigdes på lördagen, då Landsbygdens dag firades med bakluckeloppis och andra roligheter.

Annons
Det är en speciell teknik att baka bröd i en gammal bagarstuga, och bagerskorna håller fortfarande på att lära sig hur det ska gå till, berättar Ingalill Mårtensson.

Lennart Ericson, förut hembygdsföreningens ordförande, höll invigningstal och berättade historien om vägen fram till dagens bagarstuga.

Det började med att några damer tyckte att man skulle ta till vara det mjöl som maldes i den gamla kvarnen. De konstruerade två egna recept, hyttkaka och kvarnbröd. De bakades på konstruktioner av gamla oljefat som ställdes på barnvagnsunderreden. Ovanpå detta lades vanliga bakplåtar. Bröden blev väldigt populära när de såldes bland annat på Mullhyttemarken.

Av en händelse kom hembygdsföreningen över en gammal bakstuga. Man renoverade den och började baka där i stället.

En chock

– Men så kom chocken, vi hade fått objudna gäster som man inte vill ha, hussvamp. Vi försökte sanera, men gnistan för bakningen hade falnat, berättar Lennart Ericson.

Men för ett par år sedan tog man upp idén med att bygga en ny bagarstuga vid hembygdsgården. En studiecirkel i att timra hus startades, och det är deltagarna där som byggt stugan på gammalt sätt. Det tog två år eftersom allt arbete var ideellt.

– Det var dels viktigt att lära ut och bevara den tekniken, dels ville vi bygga så eftersom de andra husen som står här är byggda på det viset, säger Lennart Ericson.

Inne i stugan jobbade bagerskorna för fullt för att förse besökarna med nybakta smörgåsar och bröd att köpa hem. De är ett gäng som bakar, men behöver bli fler, och skulle gärna se att även yngre engagerar sig. Brödet blir lite speciellt när man bakar det i en vedeldad ugn, där det gräddas direkt på stenen som värmts av elden.

– I en elugn kan man reglera värmen, men det kan du inte göra här. Därför får det bli lite på känsla, och vi håller fortfarande på att lära oss tekniken, säger Sonja Gustavsson.

Lennart Ericson invigde den nya bagarstugan vid hembygdsgården och Anna Sjösvärd och Amanda Eliasson spelade ett stycke på oboe.

Mer läsning

Annons