Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Barnarbete" i vävstuga

För femte året ordnar Fjugesta vävstuga en höstlovsaktivitet som blivit mycket populär.– Vi har till och med en väntelista, säger Inger Birkhammar.

Annons
Flagga. Isac Söderquist väver en svensk flagga. Linnéa Wievegg har en handduk i vitt och svart på gång.

Det råder en stillsam arbetsro i vävstugan när NA kommer på besök under tisdagen. Det är andra dagen som en grupp på tio barn i åldrarna 7-10 år är här.

– Det är roligt. Man blir lugn av att väva, säger Isac Söderquist som gjort klart en trasmatta och håller på med en svensk flagga.

Vid vävstolen intill sitter Linnéa Wievegg med en handduk i vitt och svart garn.

– Det är roligt att göra något annat. Jag dansar flera gånger i veckan också, berättar hon.

Flera av vävstugans medlemmar är med under måndag till torsdag för att hjälpa till. Varje grupp är här två heldagar och det ingår att äta lunch också.

– Det här är bra för oss också. Det märks att vi finns och i våra stadgar står det att vi ska sprida vävtekniken till kommande generationer, förklarar Inger Birkhammar.

Allt som görs av barnen kan sedan visas upp när föräldrarna kommer och hämtar vid dagens slut. Och det blir säkert en och annan anhörig som får en fin julklapp. De som inte fick en vävplats nu under höstlovet får en ny chans i februari nästa år när det är sportlov.

Tomtekudde. Märta-Viola Hoyle med en tomtekudde som hon har vävt. I bakgrunden Ingrid Thorin och Inger Birkhammar från Fjugesta vävstuga med fler vävande barn på höstlovet.
Löpare. Elin Renwall väver en löpare med juliga ränder i Fjugesta vävstuga. Ingrid Thorin instruerar.

Mer läsning

Annons