Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befolkningen i Lekeberg minskar

Sedan förra årsskiftet har Laxåborna för första gången på tre decennier blivit fler. Antalet lekebergare minskar däremot.

Annons

Inte sedan 1946 har befolkningsökningen i Sverige varit så hög ett enskilt år. Ökningen under 2013 var 88 971 personer och i Laxå var ökningen 28 personer.

– Det är oerhört glädjande. Det är första gången på bortåt trettio år som befolkningen ökar, säger kommunchefen Harry Lundin.

Huvudorsaken till folkökningen är att personer som fått asyl i Sverige har flyttat till Laxå.

– Att nysvenskar har flyttat till Laxå är en anledning, men det är inte bara det. Hela analysen är inte gjord än, säger Harry Lundin.

När man bryter ner sifforna församling för församling så visar det sig att det inte bara är Ramundeboda församling med huvudorten Laxå som fått fler invånare utan även Finnerödja-Tiveds församling och Skagershult.

Så sent som i höstas presenterade Sveriges kommuner och landsting en prognos som visade att Laxås invånarantal skulle fortsätta att minska.

Men att kommunledningen skulle blivit tagna på sängen av de positiva siffrorna stämmer inte enligt Harry Lundin.

– Nej. Det här är ett nytt läge, men vi har haft det på känn.

Nu kan kommunledningen pusta ut en stund och vila i att antalet Laxåbor ökar. Att det skulle vara ett trendbrott på längre sikt vågar dock inte Lundin räkna med.

– Men även om vi fortsätter att minska så kan det här dämpa takten, säger Harry Lundin.

Laxås fördel i sammanhanget är att det finns lediga lägenheter. Det är annars ett generellt problem som gör att många personer som beviljats uppehållstillstånd i Sverige bor kvar på flyktingförläggningar.

– Men i och med inflyttningen minskar antalet lediga lägenheter i Laxå också. Nu rör det sig bara om ett tiotal.

Även tidigare har flyktingar bosatt sig i Laxå kommun och kommunledningens bild är att nyanlända trivs och tycker att det är trevligt att bo i Laxå.

– Fast vi vill bli ännu bättre på att ta emot nya svenskar och framförallt prata med dem om vad det är de önskar och behöver, säger Harry Lundin.

Där kan kommunen bistå med skolgång för både vuxna och barn. Det som behövs på längre sikt för att de nyanlända ska bli rotade i Laxå är arbetstillfällen.

– Det är självklart ett problem, men det är ju inget som är unikt för Laxå, konstaterar Harry Lundin.

En litet farthinder på vägen mot avsevärt många fler Lekebergsbor. Så kan man tolka SCB:s siffror för 2103.

– Vi vet anledningen: Det saknas bostäder i kommunen, säger kommunchef Hans Boskär.

Under det kommande året så ska den bilden ändras. Några byggen går i mål i slutet av året. Däribland Lebos bygge av ytterligare ett så kallat kombohus med sexton nya hyresrätter. Och mer är på gång.

– Det finns även privata hyresvärdar som bygger och snart släpps 40 nya tomter i Lanna, fortsätter Han Boskär.

Under en tid har det inte funnits en enda ledig lägenhet att få tag på i kommunen och då är det svårt att hålla uppe inflyttningen.

Med fler lägenheter är det också möjligt att tillgodose önskemålen från Migrationsverket om att Lekeberg ska bli en kommun som tar emot flyktingar. Ett avtal är på gång om att ta emot tio flyktingar om året i kommunen. Därutöver är tanken att Lekeberg ska ta emot femton ensamkommande flyktingbarn om året.

På riktigt lång sikt räknar kommunledningen med att lekebergarna blir avsevärt många fler.

– Men det finns en stor optimism i kommunen och vår långtidsprognos är att kommunens invånarantal ska öka med tio procent fram till 2030.

Det skulle innebära över 8 000 lekebergare.

Läs mer i tidningen eller köp e-tidningen här nedan

Mer läsning

Annons