Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvikna utan fiber

13 kilometer norr om Mullhyttan ligger Gryt. Här bor Ulla Lööw och Jan Kindgren. De blir utan fiber eftersom de har för långt till telestationen.

Annons
Besvikna. Det ser inte ut att bli någon fiberutbyggnad i Gryt. Ulla Lööw och Jan Kindgren är besvikna.

Trettio fastigheter, hundra procent bland de permanentboende, och många fritidsboende vill ha fiber. 2013 bildades FTG Fiber ekonomiska förening i Fallhyttan, Tryggeboda och Gryt nordväst om Mullhyttan.

– Vi har inte fått ett ”nej” och finns med på kommunens prioriteringslista och jobbar på att grävningar ska börja i höst, säger styrelsemedlemMårten Häll i Tryggeboda.

Ett par kilometer norrut bor Ulla och Jan och här finns ytterligare en permanentboende. Mobiltelefontäckningen är som i Tryggeboda usel. ADSL via fast telefon fungerar.

Elbolaget Fortum har nyligen grävt ner elkabel från Tryggeboda till Gryt. Från Mullhyttan till Sixtorp har det tidigare lagts ner slang, kanalisation, för fiber. Pengar från Leader Mellanjölandet och länsstyrelsen har betalats ut för projektering och samförläggning i två olika projekt i det här området och en sjöledning i Multen har dragits till telestationen i Fallhyttan.

– Vi blev jätteglada när vi hörde att Fortum skulle gräva men när vi sedan ringde till Lekebergs kommun för att höra om vi kunde beställa fiber, då säger de nej, berättar Ulla.

Jordbruksverket ger cirka 10 miljoner kronor via länsstyrelsen till kommunen för att samförlägga fiberslang med elkabel fram till 2020. Men länsstyrelsen och kommunen tycker att underlaget i Gryt med bara två fastigheter för samförläggning är för litet menar Mårten Häll.

Kommunstyrelsens ordförande Wendla Thorstensson (C):

– Det finns en regel som säger att det ska finnas en telestation att koppla upp kanalisationen mot direkt för att kunna blåsa in fiber. Det skulle krävas ytterligare tre kilometer grävningar från Gryt till Fallhyttan för det. Några kommunala pengar finns inte avsatta i årets budget för detta. Men vi fortsätter att titta på projektet i hela området och får titta på andra lösningar.

Ulla Lööw är inte belåten och tycker att Gryt särbehandlas.

– Det ska vara centerstyre i Lekeberg och det mest landsbygdsvänliga partiet. Vi känner oss lurade.

Elkabel. Fortum lägger elkabel mellan Tryggeboda och Gryt.

Mer läsning

Annons