Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blomsterlämnaren i Knista

Hon finns med på Nordiska museet, Nationalmuséum och Moderna museet. Konstnären Siv Engström har även utsmyckat samlingssalen i Knista sockengård.

Annons
”Knista socken -fantasi och verklighet” heter det stora blickfånget som Siw Engström målat i samlingssalen, Knista sockengård.

Blomsterlämnaren kallar hon den. En bård av vackra örter löper runt väggarna ovanför bröstpanelen. Vårlök, snödroppar, tussilago, påskliljor, gullviva, rödfibbla, blåbär, lingon med flera.

– Det är nog 20 till 30 arter som jag målat med hjälp av egna schabloner. Jag tog de som jag tyckte bäst om och målade efteråt med olja. Det har stått sig förvånansvärt bra, säger Siv Engström.

”Vi vandrar genom livet och vad lämnar vi kvar. En liten blomma som växer här och var”, säger hon.

Stora oljemålningarOvanför blomsterbården hänger flera stora oljemålningar med ”Knista socken -fantasi och verklighet” som det stora blickfånget. Här finns många kända hus i Fjugesta tätort med omnejd. Andra målningar är ”Eken” och ”I bugande böljor”. Även fyra akvarellerna ingår i utsmyckningen.

1988 fick Siv i uppdrag av Knista församling att utsmycka samlingssalen i Knista sockengård som tidigare varit skola. En vägg mellan två klassrum hade tagits ner och den nya samlingssalen skulle dekoreras. Arbetet tog i stort sett ett år att genomföra och Siv ägnade många timmar åt skisser utomhus och måleri i ateljén i Husartorpet i Almby där hon bor. NA träffade nyligen Siv i sockengården och det var några år sedan sist.

– Det var väldigt roligt att se Blomsterlämnaren igen och färgen på originaltavlorna är mycket bättre än på vykorten, säger hon glatt.

Siv Engström som är 82 år har utställning fram till den 23 september i kommunhusets foajé i Fjugesta. En utställning hon kallar ”Sivilisation”.

– Ja, att måla är mitt livselixir, säger hon.

Här sugs bommorna in i blomsterlämnaren igen efter att ha spridit sig runt hela salen.

Mer läsning

Annons