Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende vid Leken trötta på bilkaoset

Anders Nilsson bor vid sjön Leken och drabbas ständigt av det under sommaren rådande bilkaoset. Han är trött på det och han känner att kommunen inte verkar ta det på allvar.

Annons
Anders Nilsson bor precis vid Leken och upplever bilkaoset där varje sommar.

Anders Nilsson har bott i sitt hus vid Leken sedan början av 1990-talet. Han upplever situationen som hopplös.

– En varm dag som denna är det hopplöst. Nu i veckorna går det väl an, det är värst på helgerna. Då blir det, ja, jag vet inte hur jag ska beskriva det ens.

Han berättar att bilkaoset är något som grannarna talar om ofta, även under vinterhalvåret. De grannar som bott där längre än han har gjort upplever inte att det blev någon förändring när Lekeberg blev egen kommun.

– Det är besvärligt för oss. Vi har inte en chans att komma fram eller ens komma hemifrån om någon bil blockerar vår väg eller uppfart. Vi kan ha varit borta en sväng på dagen och komma hem och så är det helt igenkorkat.

Anders berättar att en sommar när situationen var ohållbar, med bilar en riktigt bra bit bort på vägen, fick de boende ringa polisen för att de skulle komma och ta hand om situationen. Han säger att det är bedrövligt från kommunens sida att den inte gör något, men att det även ligger på de som kommer dit att ta ansvar.

– Vi tycker det är kul att folk kommer och badar här, men de måste ju visa respekt för oss som bor här. Det kan ju hända något akut och så är det igenkorkat med bilar när räddningstjänsten kommer.

”Allt som hindrar oss orsakar en försenad insats”

Det säger Anna Henningsson, brandingenjör på Nerikes brandkår. Hon menar att det är viktigt att folk är medvetna om de risker dåligt parkerade bilar kan medföra. Både för bilägarna och de människor som drabbas av en brand.

– Först och främst kommer insatsen bli försenad, om våra bilar hindras, vilket är allvarligt. Ett exempel på det är när det brann uppe vid Vintrosa kyrka tidigt i våras. Då kunde vi inte komma fram till kyrkan på grund av att infarten var för smal, säger Anna Henningsson.

Resultatet av den branden var ett nedbrunnet bostadshus och en väldigt brandskadad kyrka.

– Sedan så har vi mandat att vid nödläge skjuta bilar åt sidan, vilket kan göras av att vi helt enkelt kör framåt med brandbilen så att bilarna flyttas åt sidan. Finns tiden kan vi beställa bortbogsering av bilar, men det är viktigt att veta att allt som hindrar oss orsakar en försenad räddningsinsats, säger Anna Henningsson.– Det kan bli riktigt allvarliga konsekvenser, även för de som badar.

Mer läsning

Annons