Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbolaget får ta lån

Lekebergsbostäder AB har fått lånelöfte från Kommuninvest på 95 miljoner kronor för att bland annat betala bygget av Kastanjen. Kommunfullmäktige tänker därför återta beslutet om att kommunen ska låna pengarna.

Annons

Kommunfullmäktige beslutade 2009 att kommunen skulle gå i borgen för ett lån till Lekebergsbostäder AB. Pengar som ska användas till att finansiera bygget av Kastanjen.

Beslutet överklagades av kommuninvånaren Jacko Sevon upp till högsta förvaltningsdomstolen som inte beviljade prövningstillstånd. Fast Sevon även överklagat till Europadomstolen anser kommunledningen att det går att göra som det var tänkt från början.

Kommunen går i borgen

– Långivaren, Kommuninvest, accepterar domslutet i Sverige och kommunen kan därför ta på sig ett borgensåtagande för att Lebo ska få så låg ränta som möjligt, säger Peter Warman, ekonomichef i Lekebergs kommun.

Owe Nilsson, vd för Lebo, förklarar för NA att Lebo redan har lånat pengar och betalat Skanska 60 miljoner kronor för bygget av Kastanjen. Övrig del av lånelöftet på 95 miljoner kronor hos Kommuninvest kommer att användas för byggnation av en ny förskola i Hidinge.

På grund av överklagandet från Jacko Sevon om kommunens borgensåtagande fattade kommunfullmäktige i slutet av november 2010 i stället ett beslut om att låna pengar för Lebos räkning. Detta beslut överklagade Sevon till förvaltningsrätten. Nu föreslår kommunstyrelsen att kommunfullmäktige ska återta beslutet.

– Det är för att kunna återta ärendet från förvaltningsrätten som vi måste ta tillbaka det från fullmäktige. Vi har hela tiden sagt att det här inte är något konstigt ur kommunens synvinkel. Nu är vi glada över att Lebo kan låna pengar både till Kastanjen och förskolan i Hidinge, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Hult (C).

Mer läsning

Annons