Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brödbak på schemat

Bagarbarn, mjölnare, bykerskor och museibesökare. Eleverna på Mullhyttans skola, klass 2-3, hade en del ovanliga ämnen på schemat i går.

Annons
Lattjo lajban. Under tiden som regnet slog på rutan hade eleverna kul under baket i bagarstugan.

Hembygdsgården var ”skolsal” för de 27 eleverna i går. På initiativ av bygdeföreningens Wivianne Högman hade skolbarnen bjudits in för att ta del av vad som finns på kvarnbacksområdet.

Uppdelade i grupper fick de besöka fem stationer som berättade om hyttmodellen, lilla hembygdsmuséet, kvarnen, bagarstugan och hur man bykade tvätt förr. Spännande så det förslog, och ungarna levde sig in med liv och lust.

– Jag har tvättat, man blev ju helt dyngblöt ju. Det är enklare med tvättmaskin, konstaterade Wilma Lindberg som skurat tvätt både med tvättbräde och rotborste.

Kvarnen var förstås jätteintressant där Wivianne Högman bland annat berättade att korn är vårt äldsta sädesslag. Kvarnmästaren, eller om man så vill mjölnaren, Göran Modig hade kvarnen igång och barnen fick se hur säd blir till mjöl.

Och kedjan från ax till limpa fulländades med att de yngre själva fick baka varsitt kvarnbröd med linfrö inne i bagarstugan. Bagerskan Ulla Lööw hade fullt upp med att grädda ”småbagarnas” brödkakor som de sedan fick med sig hem.

– Jag har aldrig bakat sånt här förut. Jag hoppas den ska vara god, menade eleven Johannes Andersson.

Att gårdagens besök på hembygdsgården föll i god jord intygade även läraren Maj-Britt Björndahl:

Väldigt bra och jätteintressant. Bra idé av bygdeföreningens Wivianne som föreslog det här.

Kanske det var en ny tradition som föddes under några hektiska förmiddagstimmar på den idylliska hembygdsgården.

Mer läsning

Annons