Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budget med fokus på målstyrningen

2015 blir året då kommunens nya styrmodell gäller fullt ut. På torsdag beslutar nya kommunfullmäktige om en budget och plan för 2016-2017.

Annons
Kjell Edlund, Lekeberg

Kommunstyrelsen är inte helt överens om innehållet i budget för nästa år. Socialdemokraterna har inte direkt något att invända mot Lekebergsalliansens förslag men vill fördela ytterligare 6,5 miljoner kronor utöver de dryga 381 miljoner som ligger i budgetförslaget för 2015.

– Vi utgår från regeringens budget som ger mer pengar till kommunerna. Förhoppningen är att den får majoritet i riksdagen, säger oppositionsrådet Kjell Edlund (S).

Hans tilläggsyrkande föll vid omröstningen i kommunstyrelsen. Det innehåller bland annat mer pengar till skolan för att anställa en hjälpmedelsterapeut och mer pengar till barnomsorg på obekväm tid. Men också pengar för att förbättra öppettiderna på biblioteket.

– Med 2,5 miljoner vill vi också minimera antalet delade turer i vård- och omsorg. Det betyder mer personal, säger Kjell Edlund.

Slutligen vill S lägga runt ytterligare en miljon kronor på kommunstyrelsens konto för oförutsedda utgifter.

Framtidspartiet i Lekeberg, FL, deltog inte i budgetbeslutet.

– Vi brukar lägga vår budget på kommunfullmäktige. Vi får handlingarna så sent och hinner inte diskutera med våra medlemmar innan kommunstyrelsemötet, säger Kerstin Leijonborg.

Hon förklarar att Framtidspartiet prioriterar bidragen till vägsamfälligheter.

– Vi är också emot att generellt utöka personalen på den administrativa sidan i kommunen, säger Leijonborg.

Lekebergsalliansens satsar drygt 9,3 miljoner kronor 2015 för att sträva mot inriktningsmålen i styrmodellen MER (Mål, Ekonomi och Resultat). Bland annat ska en ny anslutningsväg i Lanna, väster om Hidinge skola, ge förutsättningar för området att växa. För att kunna erbjuda ett varierat och behovsanpassat barnomsorgsutbud i hela Lekeberg satsar de 1,4 miljoner kronor på personal runt förskolornas mathantering. 300 000 kronor satsas också bland annat på strävan mot intentionerna i ett måltidspolitiskt program.

Drygt 1,8 miljoner satsas inom kultur- och bildning för att alla barn och elever ska ha rätt att utvecklas från sina förutsättningar. Vård- och omsorgsnämnden får ungefär samma summa.

– För att öka möjligheterna till social gemenskap, delaktighet och möjlighet till aktivitet, förklarar Charlotta Englund (C), kommunstyrelsens ordförande.

1,4 miljoner satsas inom vård- och omsorg, bland annat för att minska andelen delade turer och 150 000 kronor på en fritidsgård i Lanna. En halv miljon ska också gå till att utreda framtida satsningar inom kommunens förvaltningar.

Charlotta Englund, (C), Lekeberg.

Mer läsning

Annons