Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygger lekplatser för öring

Öring och flodpärlmussla ska få en bättre miljö. Lekebergs kommun har beviljats pengar från länsstyrelsen för att återställa Lekhytteån.

Annons

– Vi har varit duktiga på att rensa våra vattendrag genom åren och ha bort vattnet i stället för att naturen sköter sig själv, säger Tomas Kullberg, miljösamordnare i Lekebergs kommun.

Länsstyrelsen i Örebro län har beviljat 257 000 kronor i den första etappen som går ut på att återställa de ekologiskt viktiga miljöerna för bland annat öring och flodpärlmussla inom naturreservatet Lekeberga-Sälven. Hittills har pengarna använts till provfiske och att ta fram ritningar över det som ska göras.

– Vi kommer att lägga ner stockar i vattendraget och stenblock. På några ställen ska också lekgrus läggas ut, säger Tomas Kullberg.

Detta ska stärka den biologiska mångfalden i Lekhytteån, klassat som ett nationellt värdefullt vatten beläget i ett naturreservat och Natura 2000-område. Länsstyrelsen beviljar också dispens för att utföra åtgärderna. Tomas Kullberg berättar att lokala entreprenörer kommer att anlitas och att arbetet kommer i gång så fort marken är hård eller har blivit torr senare i vår.

Mer läsning

Annons