Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl-Jan dragplåster till nationaldagsfirande

Skönsång av Knistakören, kåserande kring nationaldag och mat av Carl-Jan Granqvist och prisutdelning till tecknande barn. Nationaldagsfirandet på hembygdsgården Högan kunde inte bli bättre.

Annons
Nationaldagsreflektioner. Carl-Jan Granqvist tyckte att vi i vår alltmer globaliserade värld inte skulle glömma bort de nära relationerna. Tillhörighet skapar en trygghet, sa han.

Om det var det fantastiska försommarvädret eller Carl-Jan Granqvist som lockade så många att fira nationaldagen utanför Fjugesta låter vi vara osagt. Men Västernärkes hembygdsförenings ordförande Sören Klingnéus sken i kapp med solen.

– Det är över 300 besökare, det måste vara rekord, sa han.

Och många hade nog ändå kommit för att lyssna på bygdens son Carl-Jan Granqvist, uppväxt i Hidinge. Han började med att sätta in nationaldagen i ett historiskt sammanhang och berättade att det var så sent som 1983 som riksdagen tog beslutet att vi skulle ha en nationaldag, och att det skulle vara den 6 juni.

Han berättade också att han frågat många vad nationaldagen betyder. Många tycker bara att det är en ledig dag.

– Men många säger också att det är en måltidsdag. Man kan passa på att laga mat på den lediga dagen. Det finns ju ingen riktig nationalrätt, men många har tävlat i att få skapa den, sa Carl-Jan Granqvist.

Kommunfullmäktiges ordförande Dag Stranneby hälsade två nya svenska medborgare i Lekebergs kommun välkomna. Tyvärr kunde de inte närvara, men skulle ändå få en bok om svenska traditioner, samt en gåva som anknyter till en sommartradition från Lekeberg, att titta på utomhusteater i spöregn. Lekebergs revysällskap hade sponsrat med biljetter.

Västernärkes hembygdsförening delade också ut priser till de elever som vunnit i teckningstävlingen på temat energi, som alla låg- och mellanstadieelever i kommunen fått delta i.

Besöksrekord. Runt 300 besökare kom för att fira nationaldagen på hembygdsgården Högan utanför Fjugesta i går.

Mer läsning

Annons