Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chans att föreslå fler LIS-områden

Finns det fler områden som kan passa för att bygga strandnära? Det undrar Lekebergs kommun och öppnar upp för att utreda fler LIS-områden.

Annons

Lekebergs kommun utreder möjligheten till fler strandnära tomter, i så kallade LIS-områden. I LIS-områden kan man få dispens från strandskyddet, som annars är 100 meter, om det bedöms att det främjar landsbygdsutvecklingen.

– Vi vill ha en levande landsbygd och en förutsättning är att man ska kunna bo där man vill, säger kommunstyrelsens ordförande Charlotta Englund (C).

Ett beslut om Lis-områden har funnits ute till samråd. Flera synpunkter har inkommit från länsstyrelsen, och det har även kommit förslag på fler områden.

– Därför har vi beslutat att ta fram ett nytt förslag för samråd och utöka möjligheten att föreslå fler områden till sista juni, säger Englund.

Det innebär alltså att den som vill kan lämna förslag på områden man tycker att kommunen har glömt.

– Det är inte säkert alla blir aktuella, men vi vill utreda så många som möjligt.

Hittills pekas dessa LIS-områden ut:

Hemsjöstrand-Stora och Lilla Hemsjön, Hinderstorp-Stora Hemsjön, Torhyttan-Multen, Öna-Multen, Långvassen-Multen, Mullhyttan-Mullån, Kvistbro/Gropen-Svartån, Hidingebro-Svartån, Leken-Leken, och Lillsjöstrand-Lillsjön

Nu har även Trumön-Multen, Tebomarken-Teen, Lekhyttan-Lekhytteån och Vekhyttan-Lilån föreslagits.

Mer läsning

Annons